Sekulić: Isplata akontacije obeštećenja za oduzetu imovinu u drugoj polovini 2020. godine 1Strahinja Sekulić Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

„Ministarstvo finansija bi u martu trebalo da donese odluku o koeficijentu na osnovu koga će se izračunavati osnovica obeštećenja, a u drugoj polovini godine će krenuti isplata akontacije“, rekao je Sekulić u intervjuu agenciji Beta.

Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju vlasnika nacionalizovane imovine, donet 2011. godine, predvidja da se bivši vlasnici obeštete naturalno ili novčano, državnim obveznicama, a usvajanje tog zakona je bio jedan od uslova da Srbija stekne status kandidata za članstvo u EU.

Sekulić je rekao da će od sledeće godine početi isplata godišnjih rata obeštećenja u obveznicama sa rokom dospelosti od 12 godina i da je za obeštećenje zakonom predvidjeno ukupno dve milijarde evra, a obeštećenje za jednog bivšeg vlasnika ne može da predje 500.000 evra.

Agencija je, prema njegovim rečima, do sada pripremila 2.500 rešenja, i taj broj će se vremenom povećavati, a smanjivati broj rešenja kojima se vraća imovina u naturalnom obliku jer je taj proces pri kraju.

Sekulić je rekao da je u javnosti najpoznatiji zahtev za vraćanjem Beogradske industrije piva (BIP) porodici Bogdana Veljkovića, rešen tako što neće biti vraćena u naturalnom obliku, već će pošto je to preduzeće bilo akcionarsko društvo, akcionari biti obeštećeni, a medju njima i ta porodica.

„Beli dvor će ostati u državnom vlasništvu, a porodica Karadjordjević će biti obeštećena po istom principu kao i ostali gradjani“, rekao je Sekulić.

Dodao je da više nema „komplikovanih“ predmeta jer su uglavnom rešeni, već samo složenih po obimu, a da je do sada bivšim vlasnicima vraćeno 4.747 poslovnih prostora, 1.023 stana, 1.113 zgrada, što ukupno čini 6.883 objekta, ukupne površine 509.600 kvadratnih metara.

Agencija je bivšim vlasnicima vratila i 4.463.994 kvadratnih metara neizgradjenog gradskog gradjevinskog zemljišta i 61.611 hektara poljoprivrednog zemljišta kao i 5.777 hektara šuma i šumskog zemljišta.

Sekulić je rekao da ukoliko je na imanju starih vlasnika izgradjen nelegalan objekat za koji nije pokrenuta legalizacija. imovina će biti vraćena, a u slučajevima kada je otvoren proces legalizacije isplatiće se obeštećenje jer je država dala prednost vlasnicima nelegalne imovine.

„Vrednost imovine koja ne može biti vraćena je 13,4 milijarde evra, a država će podneti značajan teret restitucije jer će stari vlasnici biti obeštećeni iznosom od 14 odsto vrednosti imovine“, rekao je Sekulić.

Na pitanje zašto se odsustalo od supstitucije, odnosno vraćanja iste ili slične imovine u odnosu na oduzetu Sekulić je rekao da država nema toliku imovinu.

Dodao je da ekonomske mogućnosti mnogo jačih država ne bi mogle da podnesu vraćanje tolike vrednosti imovine zbog čega supstitucija nigde nije primenjivana, pa ni u ekonomski jačim zemljama.

„Uz svo razumevanje gneva bivših vlasnika restitucija se uvek sprovodi u okviru realnih ekonomskih parametara. Naša rešenja su prošla Venecijansku komisiju i ne mogu se osporavati pred evropskim sudovima, a sve manje žalbi ima i u domaćim sudovima jer su se uglavnom odnosile na zemlju i kuće, a kako je najveći deo vraćen tako se smanjuje i broj žalbi koje su sudovi odbacivali“ rekao je Sekulić.

Crkvama i verskim zajednicama do kraja 2019. godine vraćeno je, kako je rekao oko 60.373 hektara zemljišta, od čega 27.956 hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 32.324 hektara šuma i šumskog zemljišta i 93 hektara gradjevinskog zemljišta.

Sekulić je rekao da je crkvama i verskim zajednicama vraćeno i 92.560 kvadratnih metara objekata, od čega je 13.200 stambenih, a 74.590 kvadratnih metara poslovnog i 4.770 kvadratnih metara stambeno-poslovnih prostora.

„Iako ima kritika na veličinu imovine koja je vraćena crkvama i verskim zajednicama treba reći da jedan biznismen u Srbiji kontroliše više zemljišta i imovine nego sve one zajedno“, rekao je Sekulić.

On je rekao da je u skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika Agencija primila 1.687 zahteva, a jevrejskim opštinama su vraćena 122 objekta, ukupne površine 8.186 kvadratnih metara, oko 970 hektara poljoprivrednog zemljišta i 442 kvadratnih metara neizgradjenog gradjevinskog zemljišta.

Jevrejskim opštinama je, prema njegovim rečima, vraćena imovina u vrednosti oko 22,5 miliona evra od čega je vrednost vraćene imovine 19,2 miliona evra, a 2,85 miliona je država Srbija isplatila Savezu jevrejskih opština na ime finansijske podrške, zaključno sa 2019. godinom.

Okvirna procena vrednosti imovine koja će biti vraćena, zajedno sa ukupnim iznosom finansijske podrške Savezu jevrejskih opština, koja se obezbedjuje iz budžeta Srbije iznosi 65 miliona evra.

Sekulić je rekao da Srbija uživa ugled u stručnim krugovima zbog vraćanja imovine žrtvama holokausta jer se imovina vraća jevrejskim opštinama, ali sa obavezom ako se pojavi naslednik da su dužne da mu je ustupe.

„Srbija je vratila imovinu jevrejskim zajednicam i žrtvama holokausta, a svadje u tim zajednicama nemaju veze sa Agencijom za restituciju“, rekao je Sekulić.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.