Sindikat Fijat plastika traži pravilnik kojim bi bio regulisan rad u fabrici 1Foto: Beta/AP/ Antonio Calanni

Sindikat firme Fijat plastik koja posluje u okviru kragujevačkog Fijat Krajslera obavestio je danas nadležne i javnost da među zaposlenima u tom preduzeću ima radnika koji su testirani na virus korona, a da rezultate testova čekaju već deset dana.

Jednome od tih radnika, tvrde sindikalci, lekari su, na osnovu simptoma koje ispoljava, kazali da je 99 odsto pozitivan na koronu, i on je trenutno u samoizolaciji, u kojoj, međutim, nisu i njegove kolege koje su bile sa njim u kontaktu.

Sa kolegama radnika koji je u samozolaciji, navode u Sindikatu Plastika, u kontaktu su, nadalje, bili i ostali radnici firme, tako da je epidemiološka situacija u fabrici „vrlo kompleksna“.

– Predložili smo poslovodstvu kompanije Fijat Krajsler da, kad već sistem zaštite zaposlenih u industrijskim pogonima u Srbiji ne funkcioniše, dozvoli da radnici koji imaju sumnjive kontakte u našoj firmi, odu u samoizolaciju, ali je taj naš predlog odbijen, navode u Sindikatu Fijat plastika.

Ističu, pritom, veliki problem u trenutnim okolnostima predstvalja činjenica da na nivou države ne postoje jasno definisane mere kojima bi, u vreme epidemije kovida 19, bio regulisan rad zaposlenih u industrijskim pogonima. Regionalni predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije su, podsećaju, sačinili konkretan program mera zaštite indutrijskih radnika koje bi poslodavac morao da realizuje, ali su zaposleni, umesto toga, dobili šturi i uopšteni pravilnik koji bi poslodavac trebalo da primenu u dogledno vreme, dok se epidemiološka situacija u Kragujevcu i Šumadiji, kao i u celoj Srbiji, uostalom, pogoršava iz dana u dan.

-Tako smo došli u situaciju da se najavljuje da više od desetoro ljudi, pod maskama, ne sme istovremeno da bude na otvorenom prostoru, a da se dozvoljava da u fabričkim pogonima, pod istim krovom, na stotine radnika zajedno provodi po osam sati dnevno, ističu u Sindikatu Fijat plastika i napominju da se u toj fabrici, pored delova za model „ Fijat 500L“, proizvode i delovi po narudžbini za druge automobile.

Za razliku od menadžmenta Fijat Krajslera, sindikalci Plastika smatraju da ta proizvodnja trenutno, u vreme korone, nije neophodna.

– Pitamo poslovodstvo kompanije, da li sva prava radnika moramo da izdejstvujemo sindikalnm borbom, ili bismo o nečemu mogli da se dogovorimo kao partneri za pregovaračkim stolom. Smatramo da bi ovo drugo bilo od obostranog interesa, poručuju sindikalci Fijat plastika.

Podsetimo das u zaposleni u Zastavi oružju u kojoj je, prema ranijim informacijama od kovida 19 obolelo 27 radnika, dok je oko 120 njih u kućnoj izolaciji, 13. jula poslati na dvonedeljni kolektivni godišnji opdmor, koji je bio predvidjen za kraj ovog i početak narednog meseca. Z.Radovanović

Nova pauza u Fijatu

Proizvodnja u Fijat Krajsleru koja je, nakon gotovo četvoromesečne pauze, pokrenuta 7. jula, sutra (petak) bi, saznaje naš list., mogla ponovo da bude obustavljena na duži rok. Radnici te kompanije će, nakon novog plaćenog odustva do kraja jula, početkom avgusta da odu na tradicionalni tronedeljni kolektivni godišnji odmor (faragosto), na kojem će, u isto vreme, da budu i zaposleni u svim Fijatovim fabrikama širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari