Sloga počinje sa protestima 1

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ tokom naredne nedelje počinju sa građansko – sindikalnim protestima po Srbiji, a prvi će biti ispred fabrike italijanskog proizvođača obuće „Geox“ u Vranju, u četvrtak 20. oktobra 2016. godine sa početkom u 12 časova, saopštila je danas „Sloga“.

Cilj je, kako su naveli da pruže podršku otpuštenim radnicama „Geoxa“ i ohrabrivanje zaposlenih da imaju pravo na sindikalno udruživanje i zakonsko pravo na pobunu i štrajk kada su im prava po bilo kom osnovu ugrožena.

Naredni protest najavljuju ispred južnokorejske kompanije „Jura“ u Nišu, koja je, kako navode postala simbol zlostavljanja radnika, ali i nemoći države i njenih institucija da se tome suprotstavi.

„Zašto protesti? Srbija danas nije socijalna država, niti su vidljive jasne namere vlasti da to želi da bude, budući da se godinama unazad, a i sada sprovodi katastrofalna ekonomska politika privlačenja stranih investitora sa zapošljavanjem jeftine manuelne radne snage, uz ugovore o radu na određeno, plate za minimalac , ali zato sa izdašnim subvencijama države kojima se zadužuju svi građani Srbije. Socijalni dijalog u Srbiji je mrtav, a glumatanja nekavih „pregovora i dogovora“ u Socijalno-ekonomskom savetu Srbije za većinu obespravljenih radnika odavno predstavlja farsu, jer im je sve gore, ali zato je poslodavcima i sindikalcima koji u toj instituciji sede sve bolje“, ističu u saopštenju.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ smatra da su hitno neophodne promene sadašnje politike sindikalnog delovanja i prelazak sa pasivnog „glumatanja socijalnog dijaloga“ na legitimno proaktivno suprotstavljanje onima koji krše osnovna prava zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari