Željko Veselinovićfoto BETAPHOTO/Press centar UNS

Udruženi sindikati Srbije Sloga obavestio je danas javnost da su predsednik tog sindikata u kompaniji PKC Dragan Vudrag i predsednik štrajkačkog odbora Ivan Ivković nezakonito otpušteni sa posla.

Kako se navodi u saopštenju Sloge, otkazi su im uručeni juče, izrečeni „pod neosnovanim i apsurdnim izgovorima“, među kojima je tvrdnja da nisu članovi sindikata i da nisu na vreme podneli određena dokumenta, uprkos činjenici da su redovno plaćali članarinu i posedovali sve potrebne dokumente od Sindikata Sloga i Ministarstva rada.

„Ovakav postupak PKC je vrhunac bahatosti i nepoštovanja ustavnih i zakonskih prava radnika u Srbiji. Svedoci smo očiglednog kršenja radničkih prava i otpuštanja predstavnika sindikata u trenucima kad se najviše bore za poboljšanje zarada, uslova rada i bezbednosti zaposlenih, koja je trenutno na zabrinjavajuće niskom nivou“, kaže predsednik Sindikata Sloga Željko Veselinović.

Veselinović ističe da je smederevski PKC, poznat po „niskim zaradama koje su najniže u autoindustriji u Srbiji, mobingu i maltretiranju radnika, kao i čestim otpuštanjima, sada je dodao još jednu crnu tačku na svoj već narušeni imidž“.

On je dodao da je situacija u kojoj se radnici nalaze alarmantna i da oni rade u lošim i nebezbednim uslovima, a dodatno su izloženi „ponižavajućem tretmanu, posebno žene, kojima je čak sugerisano da koriste pelene kako bi manje odlazile u toalet“.

„Odlučili smo da se suprotstavimo ovakvom tretmanu i formiramo sindikat, nakon čega su usledile pretnje i pritisci, uključujući i zdravstvene incidente koji su se desili našim članovima nakon sastanaka sa upravom. Predsedniku sindikata Sloga, Draganu Vudragu, pozlilo je nakon sastanka sa direktorom Moskićem i njegovim saradnicima, jer je dijabetičar, zbog čega je morao da ode u Hitnu pomoć“, dodaje Veselinović.

Po njegovim rečima otpuštanje predstavnika sindikata nakon pokušaja da se situacija reši dijalogom i odloži najavljeni štrajk, samo je potvrdilo odluku Sloge da moraju nastaviti sa borbenijim pristupom.

Sindikat Sloga podneo je krivičnu prijavu protiv generalnog direktora Nenada Moskića i najavio dalje pravne i sve druge korake protiv kompanije.

„Nećemo stati. Borićemo se još jače protiv kompanija koje zanemaruju osnovna ljudska prava i dostojanstvo svojih zaposlenih“, zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari