Srebrno jezero postaje i luksuzno odmaralište 1Foto: wikipedia

Srebrno jezero nadomak Velikog Gradišta u turističkom naselju Beli bagrem već decenijama spada među lidere turizma Braničevskog okruga, što podrazumeva sve veće interesovanje gostiju iz zemlje i inostranstva, ali i privrednika koji nude raznovrsne usluge, pa je postala neminovnost da se čitav kompleks detaljno uredi što ova podunavska komuna i čini.

Naime, u toku je javni uvid povodom izrade izmena i dopuna Plana detaljne regulacije turističkog naselja Beli Bagrem u opštini Veliko Gradište. Plan je na javnom uvidu od 31. januara do 2. marta i to na zvaničnoj internet stranici opštine Veliko Gradište ili u zgradi opštine. Plan obuhvata površinu od 229,86 hektara a njime je, između ostalog, predviđena gradnja hotela visoke kategorije, luksuznih vila, bazena, kao i dodatno širenje plaže. Za gradnju hotela zainteresovani su i nemački investitori.

Takođe, kako je najavljivano, planirano je i otvaranje aerodroma na Srebrnom jezeru o čemu smo vas već obavestili. Izmenama i dopunama područje je podeljeno na 11 urbanističkih zona, koje se izdvajaju po svojim prostornim i planskim karakteristikama.

Zona A zauzima deo severno od prevlake. Planski ovu zonu karakteriše nova izgradnja na neizgrađenom prostoru kao i uređenje u okviru formiranih celina (teniski tereni, marina). Turizam i ugostiteljstvo su planirani kroz izgradnju hotela visoke kategorije i to u formi hotelskog kompleksa koji bi preko nasipa imao direktne vizure i kontakt sa Dunavom.

Površina javne namene koja je opredeljena za nasip, a na koju se naslanja Zona A, potrebno je da svojim uređenjem podržava sadržaje u kontaktu, kako bi se sa rekom ostvarila adekvatna komunikacija kako vizuelna tako i pešačka. Uz ulicu Jezersku planirani su ostali turistički sadržaji i to po već započetom principu a gde se mogu naći objekti svih tipova turističkog smeštaja. Teniski tereni se zadržavaju na lokaciji na kojoj već egzistiraju a u okviru opredeljenog prostora moguća je dopuna pratećim sadržajima kao što su svlačionice, kancelarije, ostave za rekvizite i sl. Postojeća marina je planirana za dopunu sadržajima u skladu sa propisima za ovu vrstu objekata.

Zona B zauzima najseverniji deo zahvata plana između Gradištanske ulice i reke Dunav. Planski ovu zonu karakteriše izgradnja na neizgrađenom prostoru sa ciljem stvaranja ekskluzivnog ambijenta u kome će se naći hotel visoke kategorije a u okviru namene stanovanja male gustine kao pretežne namene vile sa većom okućnicom i drugi tipovi turističkog smeštaja, koje mogu pratiti poslovanje i usluge.

Zona E zauzima prostor uz jezero u neposrednom kontaktu sa prevlakom. Planski ovu zonu karakteriše zadržavanje postojećih izgrađenih struktura pre svega restorana uz ulicu Jezersku i šetalište za koje važe uslovi dati za tretman postojećih objekata. Akva-park se takođe zadržava i uz njega je planira dopuna turističko rekreativnim sadržajima gde se mogu naći i objekti za turistički smeštaj i ugostiteljski objekti. Na neizgrađenim površinama planirana je organizacija ostalih turističko-ugostiteljskih sadržaja koji podrazumevaju sve tipove turističkog smeštaja kao i ugostiteljske objekte (restorani, kafei, poslastičarnice i slično) a za koje je preporuka da se organizuju uz ulicu Karpatsku. Gradska plaža je u celoj svojoj dužini planirana za uređenje uz mogućnost postavljanja samo plažnog mobilijara bez bilo kakvih objekata, plažnih šankova i sl.

Zona F zauzima deo u zaleđu Zona E i A. Planski ovu zonu karakteriše zadržavanje već formiranog vikend naselja uz popunjavanje kroz novu gradnju na neizgrađenim površinama i to objektima stanovanja male gustine, tip „a“ a u kontaktu sa zonom H4 tip „v“, uz koje se kao pretežnu namenu mogu naći i objekti turističkog smeštaja koje mogu pratiti poslovanje i usluge.

Zona G zajedno sa Zonom E ima direktan kontakt sa jezerom preko šetne staze i gradske plaže. Planski ovu zonu karakteriše zadržavanje postojećih izgrađenih struktura, pre svega restorana i kafea uz šetalište, košarkaškog kampa, objekta u funkciji veslačkog saveza i postojećeg hotela Beli bagrem, za koje važe uslovi dati za tretman postojećih objekata. Auto-kamp se takođe zadržava na lokaciji na kojoj trenutno egzistira, a planom se daju uslovi za njegovo uređenje u cilju poboljšanja uslova korišćenja. Već formirano vikend naselje se zadržava uz popunjavanje kroz novu gradnju na neizgrađenim površinama i to objektima stanovanja male gustine.

Zona I zauzima deo u zaleđu Zone G. Planski ovu zonu karakteriše izgradnja na neizgrađenom prostoru po ivici park šume Beli bagrem sa ciljem stvaranja ekskluzivnog ambijenta u kojem će se u okviru namene stanovanja male gustine kao pretežne namene naći vile sa većom okućnicom i drugi tipovi turističkog smeštaja koje mogu pratiti poslovanje i usluge.

U centralnom delu zahvata plana uz kružni tok u kojem se nalaze najatraktivnije i sadržajno najpotpunije urbanističke zone planirana je javna površina u funkciji trga i zatvorenog bazena na kojem se mogu organizovati i objekti u funkciji centralnih sadržaja koji opslužuju čitav prostor (pošta, banka, apoteka i sl. sadržaji). Ovaj prostor se može razraditi Urbanističkim projektom a preporuka je da se opredeljena površina kao i sadržaji preispitaju i kroz Urbanističko-arhitektonski konkurs.

Zona M je ovim Izmenama i dopunama uvedena kao potpuno nova. Zauzima krajnji južni deo zahvata plana. Planski ovu zonu karakteriše izgradnja na neizgrađenom prostoru po ivici park šume Beli Bagrem sa ciljem stvaranja ekskluzivnog ambijenta u kojem će se u okviru namene stanovanja male gustine kao pretežne namene naći vile sa većom okućnicom i drugi tipovi turističkog smeštaja koje mogu pratiti poslovanje i usluge kao i sportsko rekreativni sadržaji i sadržaji koji prate sport i rekreaciju (sportski tereni na otvorenom, sportsko rekreativni sadržaji sa turizmom i sl. fudbalski kamp i sl.)

Zona J zauzima krajnji zapadni deo zahvata plana. Prostire se uz jezero u produžetku Zone G. Planski ovu zonu karakteriše popunjavanje, u okviru započete gradnje, i to objektima stanovanja male gustine različitih tipova koji podržavaju lokalitete. U kontaktu sa Zonom G kao i na većim neizgrađenim parcelama planirana je gradnja objekat tipa „a“ i „v“, dok je u ostatku zone planirana gradnja tipa „b“ i to po principu već započete gradnje. U okviru ove zone planiran je produžetak postojeće gradske plaže gde nije dozvoljena bilo kakva gradnja, već samo formiranje pristupa i postavljanje plažnog mobilijara.

Zona K zauzima neizgrađen prostor na ulasku u naselje. Prostorno je određena ulicama Gradištanskom, Lovačkom i Ritskom. Planski ovu zonu karakteriše izgradnja na neizgrađenom prostoru sa ciljem stvaranja ekskluzivnog ambijenta gde se u okviru pretežne namene stanovanje male gustine mogu graditi vile sa većom okućnicom i drugi tipovi turističkog smeštaja koje mogu pratiti poslovanje i usluge. U okviru ove namene moguća je organizacija i smeštaja starih lica u vidu Doma za stare.

Zona H4 zauzima krajnji jugoistočni deo zahvata plana. Planski ovu zonu karakteriše organizacija sportsko rekreativnih sadržaja na neizgrađenom prostoru, kao i gradnja objekata stanovanja male gustine tipa „a“ uz granicu zahvata plana. Postojeća privreda se zadržava na prostoru na kome i sada egzistira uz mogućnost tekućeg održavanja bez širenja. Uz Jezersku ulicu planiran je parking za autobuse.

Mesta i za vile sa okućnicom

Zona L zauzima uski neizgrađen prostor u krajnjem severoistočnom delu zahvata plana koji sa jedne strane kontaktira sa planiranim sportsko rekreativnim sadržajima u Zoni H4, a sa druge strane se naslanja na nasip prema Dunavu. Planski ovu zonu karakteriše izgradnja na neizgrađenom prostoru u okviru pretežne namene stanovanje male gustine, gde se mogu graditi vile sa većom okućnicom i drugi tipovi turističkog smeštaja koje mogu pratiti poslovanje i usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari