Srpska liga: Crna Gora da ustupi Herceg Novi i jednu luku, a Srbija deo oranica u Banatu 1Aleksandar Đurđev Foto: Srpska liga

U obostranom interesu srpskog i crnogorskog naroda je da Srbija i Crna Gora postignu međudržavni dogovor i naprave poseban sporazum o međusobnom ustupanju delova svoje teritorije na 99 godina, uz odgovarajuću nadoknadu – izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige (SL).

On je objasnio da je cilj da Srbija dobije izlaz na more, a Crna Gora deo obradivog poljoprivrednog zemljišta u Banatu.

Dogovor sa Crnom Gorom doneo bi ekonomske, ali i geostrateške benefite našoj zemlji – kaže Đurđev.

Srpska liga predlaže da se postigne takav sporazum koji bi uključivao da Crna Gora ustupi grad Herceg Novi i njegove luke, Zeleniku i Bijelu, a Srbija svoje oranice u delu Banata koji se graniči sa Rumunijom – pojašnjava Đurđev, ističući da bi obe strane bile na dobitku, srpska bi dobila direktnu mogućnost izlaska na more i unapređenje pomorske trgovine, a crnogorska plodnu zemlju i odlične uslove za razvoj poljoprivredne proizvodnje uz granicu sa Evropskom unijom tj. Rumunijom, čime bi nadoknadili realan problem sa pšenicom i ostalim žitaricama.

Ovo ne bi bio prvi slučaj ovakvog međunarodnog sporazuma, a kao dobar primer može da posluži (bivši, na 99 godina, britanski, a sada ponovo kineski) Hong Kong ili Gvatemala koja je ustupila jednu luku na Atlantiku El Salvadoru, ili Grčka koja je Kinezima ustupili luku Pirej, tako što je kineska kompanija „Kosko“ još 2008. dobila koncesiju na dva pristaništa pomenute luke, da bi 2016. godine ista kompanija počela da upravlja lukom pošto je dobila kontrolu nad 67 odsto luke Pirej – zaključuje Đurđev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari