Šta su građani do sada primili od državne pomoći, a šta ih tek očekuje? 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Svi građani stariji od 16 godina koji su do sada primili bar jednu dozu vakcine protiv virusa korona i oni koji će to učiniti do 31. maja dobiće 3.000 dinara.

Prijave za taj novac počeće 1. juna i trajati do 15. juna, a isplata može da se očekuje do kraja juna, navodi se u Uredbi koju je Vlada usvojila pre dva dana.

Poziv da se prijave za ovu naknadu ne važi za penzionere jer će oni po automatizmu dobiti tih 3.000 dinara, ako su se, naravno, vakcinisali bar jednom dozom bilo koje od četiri vakcine koje su dostupne u Srbiji.

Ono što je ovom Uredbom o podsticajnim merama za imunizaciju i sprečavanje i suzbijanje korona virusa još definisano jeste i da će pravo na 100 odsto zarade tokom bolovanja zbog kovida 19 imati samo zaposleni vakcinisani u javnom sektoru i oni koji, iz zdravstvenih razloga, ne mogu da budu vakcinisani.

„Smanjenje“ bolovanja zaposlenima u javnom sektoru sa 100 odsto na 65 odsto onima koji su tokom prošle godine dobili pravo na punu platu tokom lečenja ukoliko je razlog tome korona virus – pre nekoliko dana najavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To je unelo zabunu među radnike, sindikate, ali i pravnike koji su se pobunili, jedni smatraju da je za ovo neophodna izmena zakona, a drugi da su oni koji se ne vakcinišu diskriminisani ovakvom odlukom.

Deo državne strategije u borbi protiv korone su sve češće novčane pomoći građanima, započete još prošlog juna, pred izbore, kada je svaki punoletni građanin dobio 100 evra.

Nastavljeno je pre nekoliko dana, tačnije 6. maja kada su penzioneri dobili prvih 30 evra od 60 koliko će ukupno dobiti ove godine svi punoletni građani koji se za to prijave na portalu eUprave.

Prvih 30 evra u petak su dobili i izdržavaoci kazne zatvora, a svima ostalima taj novac bi na račune trebalo da legne od 12. do 20. maja.

Ostatak isplate, odnosno još 30 evra, treba očekivati u novembru, poručili su iz Vlade, a penzioneri u međuvremenu treba da dobiju još 50 evra.

Ali to nije sve.

Pre nekoliko dana otvoren je još jedan punkt za vakcinaciju i to u TC Ušće na Novom Beogradu.

Ceo treći sprat šoping centra rezervisan je za one koji žele da se vakcinišu, a Grad je osmislio još jednu podsticajnu akciju u kojoj najbržima svakog dana, uz naravno 3.000 dinara koje će svakako dobiti ukoliko se vakcinišu, deli i vaučere od 3.000 do 5.000 dinara za kupovinu u istom tom tržnom centru.

Nagrada će biti, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, svakog dana, ali još nije precizirao kakvih tačno.

Ekonomista Milan Kovačević kaže za Danas da je ova poslednja pomoć gde se plaća da bi se neko vakcinisao možda i najmanje loša.

„Da ljudi u početku nisu bili tako loše informisani i da je poverenje u vakcinaciju stečeno ranije onda se to nije moralo raditi, ali kada je već došlo do toga, onda je to najmanje loša mera“, ističe Kovačević.

Sve prethodne mere, počev od 100 evra, preko dva puta po 30, kao i druge pojedinačne su, kako kaže, potpuno promašene.

„Štetne su i znače samo uzimanje iz džepa poreskih obveznika. Demagoško pokazivanje kako država navodno ima ćup sa novcem i usput se malo i prikriva to da sada dobijaš 3.000 dinara, a posle plaćaš vraćanje duga 3.500 dinara“, napominje naš sagovornik.

Kovačević upozorava da ćemo ove godine imati ogroman deficit budžeta, te ove mere, kako kaže, pokazuju neku olakost trošenja.

„Ako država kaže da ima novca i da linearno može da plaća nekome nešto, time se stvara pogrešna predstava da novca ima previše, a u stvari je obratno, prezadužujemo se. Osim toga, postavlja se pitanje važi li ikakav sistem kod nas, planira li se budžetom išta kod nas ili stvarno imamo neki hibridni sistem – čega se god seti predsednik države on naredi i tako se radi“, naglašava Kovačević.

Na taj način se, ističe on, iskorenjuje se potreba i kritika da se bilo šta govori da bi bilo bolje. On kaže da bi teško danas našli i jednog iole obrazovanog ekonomistu koji bi odobrio ovo što se radi. Ali to, napominje on, ne smeta vlasti, jer ona hoće da pokaže svoju snagu.

Šta su građani dobili, a šta će tek dobiti

Penzioneri

 • jun 2020. – 100 evra
 • decembar 2020. – 5.000 dinara
 • maj 2021. – 30 evra
 • april/maj 2021. – 20 evra (vitamini)

TEK TREBA

 • maj 2021. – 3.000 ili 5.000 dinara (za najbrže vakcinisane u TC Ušće)
 • jun 2021. – 3.000 dinara (za vakcinisane)
 • septembar 2021. – 50 evra
 • novembar 2021. – 30 evra

Ostali građani

 • jun 2020. – 100 evra

TEK TREBA

 • maj 2021. – 3.000 ili 5.000 dinara (za najbrže vakcinisane u TC Ušće)
 • maj 2021. – 30 evra
 • jun 2021. – 3.000 dinara (za vakcinisane starije od 16 godina)
 • novembar 2021. – 30 evra

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Šta su građani do sada primili od državne pomoći, a šta ih tek očekuje?”

 1. a kolegama nije diskriminacija da javni sektor na bolovanju prima 100 posto a privatan 65?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.