Suficit Šumadije za prošlu godinu 340 miliona evra 1Foto: Milan Nikić

Šumadija, regionalno posmatrano, i dalje ostvaruje najbolje rezultate u trgovinskoj razmeni sa svetom.

Naime, privreda Šumadijskog upravnog okruga i lane je, kao godinama unazad, ostvarila najveći regionalni  spoljno trgovinskih suficit u Srbiji. Ovoga puta u iznosu od 339,8 miliona evra, istaknuto je na današnjem skupu u Regionalnoj privrednoj komori Šumadije i Pomoravlja, kojem su prisustvovali i čelnici Kragujevca, te Šumadijskog okruga.

Kragujevac je, tokom 2020. godine, ostvario suficit od 138 miliona evra. U strukturi izvoza sa skoro 50 odsto učestvuju automobili, a slede delovi za šinska vozila i nameštaj.

Kragujevac je najviše izvozio u Italiju, Poljsku, Slovačku i Mađarsku. Ono što je atipično pozitivno, kad je domaća privreda u pitanju, jeste činjenica da 80 odsto izvoznih artikala čine gotovi proizvodi.

Ostvareni rezultati preporučuju Kragujevac kao dobro mesto za investiranje, istakao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, napominjući da investitori Kragujevac prepoznaju “kao grad kvalitenih kadrova i ljudi, univerzitetski centar i mesto pogodno za razvoj privrede”.

– Dajemo sve od sebe da i dalje budemo plodno mesto za privlačenje novih investicija. Trenutno, na raspolaganju imamo 22 hektara u zoni Feniks. Ono na čemu konstantno radimo, jeste pripremanje novih industrijskih zona u skladu sa planskim dokumentima o daljem razvoju grada. U ovim teškim uslovima pandemije korona virusa, prilagođavamo se situaciji. Zdravlje ljudi je na prvom mestu, a odmah iza toga ekonomija – poručio je Dašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari