Svilanović: Radimo na smanjenju troškova rominga 1Foto: FoNet/ RCC

Savet za regionalnu saradnju bio je domaćin panela „Budućnost regionalnih tržišta kapitala” u sklopu 17. Konferencije Beogradske berze „Upgrade in Belgrade 2018“, koja se održava danas u Beogradu, saopšteno je iz tog saveta.

Kako se navodi u saopštenju, razvoj i povezivanje tržišta kapitala u regionu deo je takozvanog Berlinskog procesa, koji je dao potpuno novu dinamiku saradnji na Zapadnom Balkanu u ključnim ekonomskim oblastima: trgovini, investicijama, direktnim kao i finansijskim, te mobilnosti radne snage i digitalnoj integraciji regiona.

„Težnja Berlinskog procesa je da se u regionu omogući slobodan protok robe, kapitala, stručne radne snage i komunikacija, što je i akcenat aktivnosti Saveta za regionalnu saradnju u tom procesu. Zajedno s Vladama regiona radimo na na pregovorima o sporazumu o međusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija u građevinskom i zdravstvenom sektoru, čime otvaramo vrata našim stručnjacima za neometan rad u celom regionu“, rekao je Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju.

On je dodao da Srbija nastavlja da radi na smanjenju troškova rominga na korist svih potrošača mobilne telefonije u regionu.

„Usvojili smo i sad radimo na sproveđenju reformi u harmonizaciji regulativa za investiranje sa evropskim regulativama i promociji regiona kao jedinstvene ekonomske destinacije. Ideja oko ove zajedničke investicione agende je da se unaprede mogućnosti poslovanja i privuče više direktnih investicija u region; a kako bi zatvorili ceo krug investicija, što pored direktnih uključuje i finansijske investicije sa omogućavanjem pristupa finansiranju, dali smo i konkretan predlog za saradnju trzišta kapitala regiona zapadnog Balkana,“ istakao je Svilanović.

Sa generalnim sekretarom Svilanovićem na panelu su govorili i Ivan Šteriev, CEO berze iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Gojko Maksimović, CEO berze iz Crne Gore, kao i Siniša Krneta, CEO Beogradske berze.

Pored osvrta na aktuelne makroekonomske tokove i budućnost tržišta kapitala u regionu, na ovogodišnjoj Konferenciji berze značajan akcenat stavljen je na alternativne pristupe investiranja, kao i mogućnosti primene novih tehnologija u ovoj oblasti. Osma po redu Regionalna investitorska konferencija tradicionalno se održava u sklopu Konferencije Beogradske berze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari