Turizam okosnica razvoja 1

I u vreme kada je u Plužinama radilo nekoliko preduzeća, turizam i poljoprivreda bile su delatnosti koje su bile garant razvoja jer je ovaj lep planinski kraj bogat resursima za razvoj turizma.

Nakon godina tranzicije tokom kojih je većina preduzeća prestala da radi, a stotine ljudi ostale bez posla, Pivljani su se posvetili turizmu od kog živi značajan broj stanovnika ove opštine. Da je turizam strateška grana ovoga kraja u razgovoru za Danas potvrđuje i predsednik opštine Plužine Mijuško Bajagić.

„Nakon odlaska u stečaj Fabrike elektroda i gašenja Pilane na Breznima u Plužinama još radi samo HE Piva. Više ne postoji ni hotelsko-ugostiteljsko preduzeće Piva kao ni Poljoprivredna zadruga. S druge strane, poslednjih godina izgrađeno je nekoliko eko i etno sela, apartmana, rafting na Tari je godinama veoma atraktivan pa se broj raftera iz godine u godinu povećava, što znači da je turizam naš glavni oslonac. Na teritoriji opštine živi nešto više od tri hiljade stanovnika i od tog broja zaposleno je ukupno oko 500 ljudi“, kaže Bajagić.

Vetar u leđa razvoju turizma u Plužinama daje regionalni park prirodne Piva, područje koje se nalazi između granice sa BiH i NP Durmitor. Tokom jula i avgusta ove godine svi smeštajni kapaciteti u Plužinama bili su popunjeni pa će i ova godina biti uspešnija od prethodne.

No i pored raznovrsne smeštajne ponude, za opštinu Plužine veliki hendikep je, kako kaže Bajagić, to što hotel Piva ne radi.

„Ovaj hotel kapaciteta 40 ležajeva zatvoren je 2011. godine. Hotelska grupa „Budvanska rivijera“ koja ga je kupila 2012. godine u više navrata najavljivala je renoviranje i ponovno otvaranje, ali od toga za sada nema ništa. Ne samo što bi se ponovnim radom hotela obogatila ugostiteljska ponuda i posao našlo nekoliko desetina radnika već bi u njemu mogle da se održavaju različite manifestacije i skupovi što bi takođe mnogo značilo za ukupan život i razvoj grada“, kaže Bajagić.

On podseća na nekadašnju privrednu situaciju i gašenje nekoliko preduzeća. Fabrika elektroda prestala je sa radom 2014. godine, a bez posla tada su ostala 104 radnika. Hotelsko preduzeće Piva u čijem je sastavu radio pomenuti hotel takođe je ugašeno, a svojevremeno je zapošljavalo 140 ljudi. U nekad poznatoj Poljoprivrednoj zadruzi na Pišču gde se sakupljao čuveni pivski kajmak i sir i Pilani na Breznima radile su stotine radnika da bi nakon privatizacije u njima proizvodnja bila svedena na minimum, kao i broj zaposlenih.

Bajagić kaže da je opština pokušala da zadrži ljude da ostanu u Plužinama tako što je fabrici elektroda u dva navrata pozajmila oko pola miliona evra, ali je fabrika prestala sa radom a radnicima se još duguje.

Opština takođe svakom stočaru koji mesečno proizvede najmanje 50 litara mleka daje premiju od 150 evra mesečno. Novčano pomaže i mlade bračne parove i daje pomoć za đake prvake.

Kada je reč o lokalnoj upravi u Plužinama ova opština je jedinstvena u Crnoj Gori jer je od 1998. godine neprekidno na vlasti opoziciona, Socijalistička narodna partija, a Mijuško Bajagić takođe neprekidno prvi čovek opštine od te godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari