U Sokobanji za mesec dana 100.000 noćenja, na Zlatiboru 26.000 turista 1Foto: Nenad Kovačević

Srbija je ove godine silom prilika turistima iz naše zemlje bila najjača letnja destinacija, više od pola miliona ih se u prvoj polovini godine odlučilo da ostane u zemlji jer su vrata mnogih drugih poželjnih morskih destinacija ostala zatvorena čak i posle 15. juna, kada su neke od njih odlučile da prime strane goste.

Epidemija virusa korona poremetila je turističko tržište u celom svetu, a na naše se odrazila tako što su pojedine domaće destinacije rasprodate do jeseni, poneki su digli cene, drugi ostali na prošlogodišnjim i napravili čak i skok u odnosu na prethodnu sezonu.

Oni željni mora „zapucali“ su put Neuma, jedinog BiH letovališta do kog su Srbi mogli da odu bez velikih peripetija ili eventualno Hrvatske.

Turističke agencije su zadovoljne i aranžmanima za Tursku, Egipat i Albaniju jer su to još jedine bliže zemlje u koje se moglo ući.

Za prvih šest meseci u Srbiji je, prema podacima RZS, bilo 780.000 turista, 53 odsto manje nego prošle godine, domaćih gostiju je bilo više od 515.000, a stranih 265.000, za 65 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Gotovo sve destinacije u Srbiji beleže pad broja gostiju osim Stare planine i Gamzigradske banje koje imaju mali rast, a stranih turista je bilo manje za 55 do čak 90 odsto manje u zavisnosti od zemalja.

Trenutna turistička situacija u pojedinim delovima Srbije sasvim je drugačija u odnosu na brojku iz prve polovine godine, kada je pandemija i krenula.

Zlatiborski kraj trenutno je pun gostiju, direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović kaže da imaju 26.000 turista u ovom trenutku i da je popunjenost kapaciteta 96 odsto.

Svake godine, ističe, oni su puni u ovo vreme, tako da su sada sa ovim brojem gostiju zadovoljni pogotovo kada se uzme u obzir situacija sa epidemijom.

„Sada je dobro, gubitke smo imali tokom aprila i maja, tako da ne znam koliko će to moći da se nadoknadi, ali svakako moramo da budemo zadovoljni ovim sada. Imamo dosta rezervacija i za jesen, septembar i oktobar tako da ako nas vreme posluži moglo bi da bude dobro i deo tih gubitaka iz ranijeg perioda mogao bi da se nadoknadi“, kaže Živanović za Danas.

On podseća da je Zlatibor inače jedna od najpopularnijih destinacija naročito zanimljiva onima koji su prethodnih godina koristili vaučere kojima je država subvencionisala smeštaj. Ove godine oni su u ovom kraju planuli još u prvoj turi, početkom godine.

„Svi objekti koji su kategorisani prijavili su se na početku, tako da je većina smeštaja otišla još kada je puštena prva tura vaučera u januaru. Drugu turu koja je puštena posle prvog talasa epidemije nije bilo ni moguće iskoristiti jer nije bilo kapaciteta. Mislim da druga tura vaučera nije mnogo uticala jer su kapaciteti već bili puni“, napominje on.

Iako je bilo slučajeva da su kuće i vikendice na našim planinama ovog leta koštale i do 100 i 150 evra na dan, poput nekih jačih morskih destinacija, Živanović kaže da se na Zlatiboru one nisu menjale u odnosu na prošlu godinu.

„Cene nisu menjane ni u privatnom, ni u seoskom smeštaju ali ni u hotelima koji su čak nudili i neke akcije i popuste od 10 do 30 odsto“, naglašava Vladimir Živanović.

Sokobanja je ove sezone eksplodirala, a direktor Turističke organizacije Ljubinko Milinković kaže da oni ovog leta beleže nezapamćen  promet. Prema podacima RZS u junu je Sokobanja imala 84.000 noćenja i tog meseca bila je najposećenija destinacija u zemlji. Međutim, prošlog meseca, kaže Milinković, imali su više od 104.000 noćenja.

„Samo u julu i to prema podacima koje mi dobijamo od privatnog smeštaja, bez podataka od hotela, imali smo 104.155 noćenja što je za 20 odsto više nego u julu prošle godine. Rezultat će biti još bolji jer je avgust ovde tradicionalno najprometniji mesec“, ističe Milinković.

Poput Zlatibora, Sokobanja je bila jedan od prvih pikova gostima koji koriste vaučere, a njih je ove godine na ovoj destinaciji podeljeno 80.000.

„Od ukupnog broja podeljenih, što je nekih 260.000 u obe ture, više od 80.000 je za smeštaj u Sokobanji, znači trećina rezervisanog smeštaja je ovde. Ako znamo da je uslov da dobijete vaučer da rezervišete najmanje pet noćenja to znači da će Sokobanja zabeležiti 400.000 noćenja samo od onih koji koriste vaučere“, napominje naš sagovornik.

Cene su i u Sokobanji bile na nivou prošlogodišnjih, ali to nije sprečilo ugostitelje da zarade jer su restorani i kafići koji rade skraćeno i sa starim cenama uspeli ove sezone da imaju do 10 i 20 odsto veći promet.

Milinković očekuje i dobru jesen, a već sada je, naglašava, popunjenost kapaciteta za septembar i oktobar između 85 i 90 odsto.

Prethodnih godina u proseku je milion Srba letovalo, odlazilo na odmor u inostranstvo, ali za ovu godinu, kako kaže direktor Belvi travela Milan Lainović, još je teško proceniti koliko će ljudi letovati van naše zemlje.

On kaže da je procenjivati u ovom trenutku nezahvalno i da je većina od tog broja ranijih godina odmor provodila u Grčkoj, koja sada nije u potpunosti otvorena za naše turiste.

„Izuzetno smo zadovoljni kako ide prodaja aranžmana za Tursku, Egipat i Albaniju, jer to su otprilike i zemlje u koje jedino može da se ide bez problema. Avgust je pun, očekujemo da dobri budu i septembar i oktobar, naročito što je u Egiptu i Turskoj i tada vreme dobro za letovanje“, ističe Lainović.

Za vaučere više zaposlenih nego penzionera

Za nepuna dva meseca početkom godine podeljeno je 160.000 vaučera koji su prvobitno bili opredeljeni za ovu godinu, dok je od novih 400.000, koliko je građanima bilo na raspolaganju od 13. maja za sada rezervisano 103.000 vaučera.

Najtraženije destinacije u drugoj turi vaučera su Sokobanja, Vrnjačka banja, Zlatibor, Kopaonik, Banja Koviljača, Divčibare, Ribarska banja, Gornja Trepča, Sijarinska banja i Banja Vrujci, ističu za Danas u Ministarstvu turizma.

Prvi put od kako je počela akcija sa vaučerima dešava se da je više prijavljenih za subvencionisani smeštaj u kategoriji zaposlenih (42 odsto), nego penzionera (41 odsto).

U ovom trenutku građanima je na raspolaganju 2.163 ugostiteljska objekta širom Srbije, a prijava za vaučere koji mogu da se iskoriste do 20. novemba traje do 15. oktobra.

Za ukupno 560.000 vaučera iz republičkog budžeta opredeljeno je 2,8 milijardi dinara. Od početka godine 263.000 građana se prijavilo za vaučere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari