Ugovor sa Tenisom pao na sudu 1Foto: FoNet/Slobodan_Miljević

Upravni sud u Novom Sadu ponovo je dao za pravo banatskim poljoprivrednicima, koji vode sporove sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu za raskid ugovora o davanju zemlje u dugoročan zakup.

Ovoga puta pali su ugovori sa Tenisom, za koji je u okolini Zrenjanina bezecovano preko 2.400 hektara najbolje zemlje. Pao je i ugovor sa lokalnom firmom Farmer 023, a nekoliko meseci ranije Upravni sud doneo je istu presudu u slučaju kompanije Food planet, za raskid ugovora o davanju u zakup na 30 godina 900 hektara zemlje. Zbog svega pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu morao je da ratarima plati 1,5 milion dinara.

– Sretni smo jer je presuda u našu korist. Ali je ovo Pirova pobeda, jer je pokrajinski sekretarijat ponovo razmatrao našu žalbu u slučaju firme Food planet i opet doneo odluku kojom nas odbija, a to ćemo da osporimo, pa tako u krug – kaže za Danas Slavko Vukov, iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

U ovom udruženju kažu da je Upravni sud potvrdio da u bili u pravu i da ti investitori kojima je data zemlja u dugoročan zakup nisu bili pravi, već fiktivni investitori.

– Oni su pokušavali da pronađu način da dođu u zakup zemlje na period od 30 godina. Smatramo da nikako ne valja davanje zemlje na ovako dugačak period i da su najbolji investitori poljoprivrednici države Srbije. Mi smo ti koji ulažemo u proizvodnju a naša deca, budući poljoprivrednici, najveća su investicija ove države – komentariše presudu Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Iako u presudi stoji da kompanije ne ispunjavaju uslove koje je država propisala da bi mogle da dobiju državno zemljište u zakup na 30 godina, nemaju potrebne reference, prethodno iskustvo u radu sa poljoprivrednim zemljištem, prethodno iskustvo ulaganja u poljoprivredno zemljište, mesta za radovanje poljoprivrednika baš i nema.

– Zemlja koju je na istom konkursu dobila firma Food planet stoji neobrađena. Pokrajinski sekretarijat je doneo novo rešenje kojim se opet daje to isto zemljište Food planetu. Imamo rok do 27. marta da ponovo podnesemo tužbu protiv ove odluke. Mi ćemo to i uraditi. Imamo utisak da neko na silu pokušava da progura neke firme da dobiju državno zemljište u dugoročan zakup – tvrdi Dragan Kleut.

Sem poljoprivrednika, ovakvim odlukama pokrajinske i državne administracije oštećeni su i bivši vlasnici poljoprivrednog zemljišta, koji u restituciji potražuju agrarno zemljište na području Vojvodine. NJima je Ministarstvo poljoprivrede odredilo, odlukom od aprila prošle godine, najlošije parcele koje mogu da dobiju kao obeštećenje jer najbolja zemlja, samo u Zrenjaninu 3.500 hektara, mora investitorima.

Do kraja marta?

Kompanija Tenis trebalo bi do kraja marta da donese odluku da li započinje investiciju u Srbiji, u okviru koje je planirano podizanje više farmi i klanica svinja. Domaća javnost zainteresovana je da sazna šta će biti sa investicijom stoleća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari