UZUZ: Mesecima traje pritisak na stanovnike Jadra koji odbijaju da prodaju zemlju 1Foto: EPA-EFE/ DAN PELED

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) saopštilo je večeras da je, prema informacijama koje poseduje, došlo do fizičkog sukoba između meštana Jadra i predstavnika Rio Tinta.

Kako se navodi, već nekoliko dana predstavnici kompanije sprovode istraživanja, uznemiravaju meštane i upadaju im na posede. Mesecima traje pritisak na stanovnike koji odbijaju da prodaju zemlju.

„U stalnom smo kontaktu sa meštanima Jadra. Ljudi su uznemireni i već dva dana smo objavljivali snimke na kojima se vidi njihovo negodovanje zbog ponašanja Rio Tinta. Rio Tinto se ponaša kao budući okupator“, navodi UZUZ, u saopštenju dostavljenom iz inicijative Kreni Promeni.

Glavnu krivicu, kako se ocenjuje, snose pre svega predstavnici države Ana Brnabić i Zorana Mihajlović, ali i predsednik Republike koji su javno davali podršku predstavnicima kompanije iako meštani ne žele da se sele sa svoje zemlje.

Savo Manojlović koji potpisuje saopštenje podseća da je više eminentnih naučnika, članova SANU, univerziteta i naučnih instituta ukazalo na ekološki katastrofalne posledice projekta, a 120.000 je potpisalo peticiju Rio Tinto – Marš sa Drine.

Zajedno sa brojnim udruženjima podržaćemo meštane okupljene oko udruženja Ne damo Jadar, a uz Pakt, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Kreni Promeni, dijasporu (KAS) i više drugih aktivista pružiti pravnu pomoć, ali i podržati svaku pobunu stanovnika Mačve, ističe se u saopštenju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “UZUZ: Mesecima traje pritisak na stanovnike Jadra koji odbijaju da prodaju zemlju”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.