Vlada Srbije i "Rio Tinto" planiraju da traže partnera za proizvodnju baterija ili e-automobila 1Foto:Beta-AP

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da njena vlada i kompanija „Rio Tinto“ planiraju da zajedno traže potencijalnog strateškog partnera koji bi u Loznici otvorio fabriku za proizvodnju električnih baterija ili električnih automobila, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Brnabić je prilikom posete toj kompaniji u Loznici koja radi na projektu „Jadar“ za istraživanje rude „jadarit“ (s mineralom litijuma), rekla da bi taj treći partner koristio litijum i sve ostalo iz hemijskog postrojenja „Rio Tinta“ kao osnovu za dalji, finalni proizvod, koji bi trebalo da podigne „ukupnu srpsku ekonomiju“.

„Ovo je potencijal, koji je važan, ne samo za Loznicu, već i za čitavu zemlju. Projekat koji sprovodi Rio Tinto je Srbiju već stavio na svetsku mapu“, rekla je Brnabić.

Ponovila je da taj projekat „zaista može da promeni našu zemlju“.

Brnabić je rekla da Srbiju najverovatnije očekuju tri veoma važna događaja, a prvi je dogovor sa kompanijom „Rio Tinto“ da u Srbiju preseli svoje laboratorije i sve kompleksne analize koje rade u svom postrojenju u istraživačkom centru u Australiji.

Početak izgradnje postrojenja se može očekivati krajem 2021. godine, rekla je Brnabić i navela da je jedan od važnih događaja nalaženje partnera za izgradnju fabrike finalnih proizvoda.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao je da „ako sve bude kako je planirano, krajem 2024. godine, odnosno početkom 2025. godine može se očekivati početak eksploatacije rude jadarit“.

Investicija u otvaranje rudnika procenjuje se, prema njegovim rečima na 1,5 milijardi dolara.

On je istakao da su završena geološka istraživanja i da će „Rio Tinto“ u narednih 18 meseci uraditi studiju izvodljivosti, overiti rezerve i zatražiti dozvolu za izgradnju rudnika.

Dodao je da je ta kompanija u istraživanja na lokaciji „Jadar“ uložila više od 200 miliona dolara.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Vlada Srbije i „Rio Tinto“ planiraju da traže partnera za proizvodnju baterija ili e-automobila”

    • E-automobili su uslovno govoreci cistiji sto govori da ste i vi , uslovno receno u pravu . Istina je da se zagadjuje vazduh i voda u zemljama gde se proizvode baterije i komponente za E- automobile , te svakako i u zemljama gde se kopaju rude koje
      su potrebne u industriji baterija . Samo sklapanje i koriscenje tih , luksuznih vozila doprinosi cistijoj zivotnoj sredini u bogatim zemljama za koje su namenjeni . Guzve u „spicevima“ oko velikih svetskih centara ce ostati ( koncept se nije promenio i ostao je konformisticki , jedan putnik a pet sedista ) , jedino ce zagadjenje biti neuporedivo manje u takvim , odabranom delu sveta .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.