Zaposleni iz ovih preduzeća nedavno su se pridružili Koordinacionom odboru radničkih protesta koji je Pokret za slobodu osnovao kako bi se radnici zajedničkim snagama i koordinirano borili za očuvanje svojih preduzeća i radnih mesta.

Početkom marta predstavnik Pokreta za slobodu Milenko Srećković u Odboru regija, savetodavnom telu EU, izložio jer situaciju i posledice privatizacije u Srbiji.

„Nedopustivo je da tolika pljačka ostane nekažnjena, a da sadašnja vlast i dalje bude smatrana demokratskom i proevropskom. Vlast u Srbiji govori da sve čini da bi Srbija postala deo Evropske unije, a nijedna privatizacijska afera nije do kraja istražena niti su počinioci kažnjeni“, rekao je između ostalog Milenko Srećković u evropskom Odboru regija.

Evropsko odbor za spoljnu saradnju je, inače, 2. marta 2012. godine, u tekst Rezolucije o procesu evropske integracije Srbije B7-0000/2012, u tačku 17 uneo obavezu vlasti u Srbiji da ispravi nezakonitosti koje su navedene i 24 primera visoke korupcije ili sumnjive privatizacije. Ovakav stav usvojio je juče i Evropski parlament, čime je postao obavezujući za našu zemlju, i daje osnov radnicima da traže obeštećenje od Vlade za katastrofalne posledice nezakonite privatizacije.

U narednom periodu Pokret za slobodu će zatražiti poništenje neispunjenih privatizacionih ugovora i nadoknadu štete radnicima, i za to se boriti i sudskim putem i protestima. Od Vlade Srbije zahteva formiranje komisije za svaki pojedinačni slučaj korupcije u privatizaciji , u kojima bi se nalazili i predstavnici radnika, a čija obaveza bi bila da javnosti, štrajkačkim odborima, sindikatima i Vladi Srbije dostave predloge za rešenje spornih privatizacija, navode u ovom udruženju.