Vučić: Ukida se Zakon o privremenom smanjenju penzija 1Foto: Fonet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Biće ukinut Zakon o privremenom smanjenju prenzija iz 2014., što će doneti povećanje penzija od 10,4 do 13,3 odsto, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na gradilištu mosta preko Save i Kolubare, prenosi Fonet.

Vučić rekao je da je država odlučila da, pomenuti zakon ukine zahvaljujući ekonomskim rezultatima i strpljenju penzionera.

Aleksandar Vučić je rekao da su on i premijerka Ana Brnabić imali „ne lake razgovore sa MMF-om“ po pitanju Zakona. Kako kaže, odluka da se 2014. smanje penzije bila je za njega „najteža politička odluka“ ali je to moralo da se uradi „da bismo preživeli“.

„To smo uradili jer je Srbija bila pred bankrotom, a ne zbog bahatosti. Do toga smo došli zbog neodogovornosti onih koji koji su zemlju odveli u propast“, izjavio je Vučić a prenosi RTS.

Vučić je naveo primere kako bi bilo jasnije kolike će penzije sada biti.

„To znači da svi koji su imali preko 37.000, a koji su u poslednjoj 2018. godini primili nešto manje nego 2014, svi će imati značajno više nego pre 2014. godine“, rekao je Vučić.

Onaj ko je primao penziju recimo 50.000 dinara 2014. godine imaće posle ove odluke ukupno povećanje u odnosu na 2014. godinu 9,1 odsto i iznosiće 54.541 dinar, naveo je Vučić.

Istakao je da je najveći problem bio odnos prema penzionerima koji primaju do 30.000 kojih je ukupno 1.191.000.

„Imamo ukupno 1.717.000 penzionera, a 1.191.000 penzionera prima do 30.000, jer primenom ovog zakona njihovo povećanje penzija bi iznosilo svega 2,8 odsto. Mi smo doneli odluku da pre svega tim najsiromašnijim penzionerima ponovo kao država povećamo za dodatnih pet odsto što bi značilo da oni imaju povećanje između 10,4 i 13,3 odsto u odnosu na 2014. godinu“, objasnio je Vučić. Što je niža penzija utoliko je veći procenat povećanja, dodao je predsednik.

„Dakle oni do 25.000 dinara imaće 13,3 odsto uvećanje u odnosu na 2014. godinu, oni kojima je 30.000 imaće 10,4 odsto“, objasnio je predsednik.

Najmanji procenat uvećanja, ali značajno uvećanje, imaće oni koji imaju penziju 120.000 dinara – oni će imati procenat uvećanja 8,4 odsto u osnosu na 2014. godinu, ukazao je Vučić.

„Ne postoji više nijedan penzioner koji ima približno istu penziju kao 2014. godine, već najmanje za 8,4 odsto više do 13,3 odsto više“, ističe Vučić. Naglasio je da misli da je to velika i važna vest.

„Ako Vlada bude mogla da sa tim krene još od novembra, ja bih voleo da to krene još ove godine da ne čekamo sledeću godinu“, naglasio je Vučić. Kako kaže, odluka da se 2014. smanje penzije bila je za njega „najteža politička odluka“ ali je to moralo da se uradi „da bismo preživeli“.

„To smo uradili jer je Srbija bila pred bankrotom, a ne zbog bahatosti. Do toga smo došli zbog neodogovornosti onih koji koji su zemlju odveli u propast“, kaže predsednik. Vučić ističe da se do odluke o ukidanju Zakona došlo zahvaljujući ekonomskim rezultatima i strpljunju penzionera, koji su, kaže, svojom snagom izvukli Srbiju iz krize.

„Ti hrabri ljudi su dali svoj najveći doprinos za bolju budućnost dece i Srbije“, napomenuo je predsednik.

Vlada Srbije: Krajem godine usvojanje predloga o ukidanja Zakona o privremenom utvrđivanju načine isplate penzija

U saopštenju se navodi da se tom odlukom ukidaju mere smanjenja penzija donete krajem 2014. godine, kada se Srbija suočavala sa teškim finansijskim problemima i bila blizu bankrota, nakon čega je započeta fiskalna konsolidacija. Ukidanjem Zakona biće povećane penzije svima koji imaju primanja iznad 25.000 dinara, dok će penzije koje nisu bile smanjene 2014. biti povećane za pet odsto, navela je Vlada.

Dodaje se da će sprovođenjem te mere za najveći broj penzionera, njih oko jedan milion sa primanjima manjim od 25.000 dinara, penzije biti veće za 13,3 odsto u odnosu na 2014. godinu. Do kraja godine, odnosno kada se ukine Zakon i realizuju povišice, penzije u Srbiji će biti povećane u proseku za 7,2 odsto. Sa tim merama penzije će u 2019. biti 11,3 odsto više u odnosu na period iz 2014. godine, pre sprovođenja mera fiskalne konsolidacije. „Prethodna i ova vlada pokazale su odgovornost i uz reforme koje su sprovedene, a za koje su dobile priznanje od MMF i Svetske banke, ostvaren je suficit u budžetu i stabilnost javnih finansija“, piše u saopštenju.

Zahvaljujući izuzetnim rezultatima sprovedenih reformi penzije su, ističe se, povećavane tri puta u poslednje tri godine, ukupno osam odsto. Vlada je navela da su povećanje u prethodnom periodu, kao i planirana povećanja zasnovana na rezultatima i na ekonomskim kriterijumima, čime se osigurava dugoročna održivost i stabilnost budžeta. Suficit u budžetu na današnji dan je 9,4 milijardi dinara, što je 47,1 milijardi dinara bolji rezultat od planiranog.

Prošla godina završena je sa suficitom od 33,9 milijardi dinara, navela je Vlada i dodala da očekuje odličan rezultat ove godine, navodeći da je javni dug smanjen sa 74,7 odsto 2015. na 59,9 odsto ove godine. U saopštenju se ističe da će Vlada Srbije nastaviti da vodi predvidivu fiskalnu politiku i da sprovodi ekonomske reforme u cilju održavanja dugoročne makroekonomske stabilnosti i poboljšanja standarda života građana.

Vlada Srbije dodala je da je zahvalna najstarijim sugrađanima na podršci reformama i pomoći da se prođe težak put do suficita u budžetu i stabilnih javnih finansija koje daju osnov za investiranje u infrastrukturu, bolnice, škole i unapređenje uslova života za sve naše građane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari