Vučković: Zaduživanje za 6,5 milijardi evra 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Mere Vlade Srbije usmerene za ublažavanje ekonomskih posledica epidemije korona virusa su dobre, izuzev mere podele 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije, koja nema ekonomsko utemeljenja, izjavio je član Fiskalnog saveta dr Vladimir Vučković.

On je, učestvujući u onlajn konferenciji „Biznis u izazovnim vremenima“ u organizaciji Srpske asocijacije menadžera, istakao da se stiče utisak da je prilikom koncipiranja ovih mera Vlada uradila ono što je bilo moguće i da je ovaj paket mera prilagođen budžetskim mogućnostima zemlje.

Vučkovićev stav je da taj paket mera ne bi trebalo da ugrozi makroekonomsku i fiskalnu stabilnost zemlje, ali će dati podršku privredi u ovim teškim okolnostima.

On je izrazio očekivanje da će planirane mere ipak biti brže realizovane nego što je najavljeno, pre svega isplata minimalca za mala i srednja preduzeća.

Vučković je rekao da je od ukupnog finansijskog okvira paketa mera od 5,1 milijarde, konkretna pomoć države privredi oko 800 miliona evra, a ostalo je odlaganje plaćanja obaveza, a tu je i deo koji će finansirati banke kroz kredite.

On je ponovio procenu da će država ove godine morati da se zaduži za 6,5 milijardi evra, kako bi podmirila sve budžetske troškove i troškove najavljenih mera ekonomske politike.

Vučković je ocenio da taj iznos nije mali, posebno zbog očekivanja da će zbog krize izazvane pandemijom korona virusa na međunarodnom tržištu biti kompleksnije zaduživanje, jer će mnoge države tražiti finansijsku pomoć.

Vučković je, ipak, izrazio očekivanja da taj iznos zaduženja neće negativno uticati na makroekonomsku i finansijsku stabilnost.

Ipak, sve zavisi od toga koliko će kriza sa korona virusom trajati, zaključio je član Fiskalnog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari