Naime i tek ovlaš pregled sadržaja novina koji izlaze u regionu ili „zeping“ po televizijskim kanalima stanica iz najbližeg nam inostranstva, potvrdiće postojanje i delovanje izobilja najrazličitijih spodoba. Prostačina, posebno one specijalne vrste, nastale ukrštanjem bahatosti i gluposti.

 Takvi likovi, od triglavskog podnožja do ohridskih laguna, od banatskih pustara do dalmatinskog zaleđa, u Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Banjaluci, Novom Sadu Beogradu, Kosovskoj Mitrovici.., dakle uzduž i popreko nekada zajedničke države – caruju. U politici, biznisu, novinarstvu, kulturi, sportu… A, naročito u raznoraznim kriminalnim poslovima.

 Svakodnevno su akteri većih ili manjih incidenata, vređaju, prete, blate sve oko sebe, čine svakojake nepodopštine, od verbalnih do fizičkih, i – e, sada dolazim da poente – nezaobilazni su i neizostavni, upravo sa takvim svojim idiotarijama, u – medijima! Neverovatno je sa kakvim magnetizmom te preispoljne prostačine privlače novinare. (Ma šta taj poziv, danas i ovde, značio i ma ko se sve tim zvanjem kitio.)

 Ovogodišnji šampion u toj teškoj, velikoj „međunarodnoj“ konkurenciji, po meni je, ali onako suvereno, Zdravko Mamić, izvršni dopredsednik fudbalskog kluba <I>Dinamo<I> iz Zagreba.

 Ako bi se birao u toj kategoriji i pobednik decenije, mislim da bi, ponoviću, u žestokoj ponudi svakojakih spodoba, neko mogao Mamiću da ugrozi primat.

 Poslednji ispad je načinio prošle nedelje u „Nedeljom u dva“, jednoj od najgledanijih hrvatskih televizijskih emisija, kada je pred zabezeknutim voditeljem, svojim mnogobrojnim kritičarima i oponentima, poručio: „Evo vam k…c svima“.

 Bilo bi mi, zaista, neophodno nekoliko ovakvih tekstova da nabrojim sve njegove bezobrazluke, brljotine, drskosti, uvrede, i to, naglasiću, samo one koje sam sopstvenim očima video na televizijskom ekranu, što će reći da su mnogobrojni novinari, fotoreporteri i snimatelji neprestano prisutni oko njega i svedoče toj javnoj pogani.

 Isti Mamić je, ne samo prvi čovek <I>Dinama<I>, legendarnog zagrebačkog kluba, već i siva eminencija hrvatskog fudbala.

 Dabome da je svaka sličnost sa domaćim prostačinama, od politike do sporta, vrlo namerna. Vama, poštovani čitaoče, prepuštam biranje primeraka za poređenje.