Crni Cerak - kriminalno bez cenzure 1Foto: Radenko Topalović/Danas

Muzički sastav Crni Cerak našao se ovih dana u žiži interesovanja javnosti zbog snimanja spota u kome se inače pojavljuje i Kristijan Golubović, čest učesnik rijaliti TV programa sa kriminalnom prošlošću, u učionici Osnovne škole „Đura Jakšić“ u beogradskoj opštini Rakovica.

Zbog toga je Ministarstvo prosvete zatražilo od prosvetne inspekcije da izvrši nadzor u toj školi izričući osudu „svake zloupotrebe školskog prostora“.

Oglasila se i direktorka OŠ „Đuro Jakšić“ Tamara Jelić, koja je izjavila da nije znala da će se u spotu pojaviti Kristijan Golubović i da ju je o njegovom prisustvu u školi naknadno telefonom obavestila tetkica.

Takođe je istakla da je bendu prostor ustupljen za potrebe snimanja spota na molbu glumice Srne Lango, koja je to i potvrdila. U svom obraćanju javnosti povodom ovog slučaja glumica je poručila „da se ne kaje zbog preporuke“ da Crni Cerak spot snimi u osnovnoj školi jer je želela da „podrži mlade talente“ te da „on predstavlja kritički osvrt na loše strane realnosti“.

Srna Lango upravo to ističe kao navodni razlog da se Kristijan Golubović pozove da nastupi u spotu i dodaje da ne samo ona lično već i „slične branše podržavaju te mlade umetnike“, misleći na Crni Cerak.

E, upravo ovde dolazimo do ključnog problema u ovom slučaju. Da Crni Cerak, grupa poznata po degutantnim i skaradnim porukama, kojim slučajem nije pozvala Kristijana Golubovića da učestvuje u spotu negativna reakcija javnosti bi izostala.

A svakako bi morala da bude izrečena jer grupi Crni Cerak ne treba dozvoliti nastup u osnovnoj školi zbog toga što ona nikako ne može biti uzor deci i omladini.

Crni Cerak je samo još jedan u plejadi izvođača takozvane trep muzike, nastale iz hip-hopa. O „progresivnosti“ te podvrste repa dovoljno govori da je dobila ime po mestu na kome se nabavlja i preprodaje droga.

U Srbiji trep uživa punu podršku mejnstrim muzičke industrije, ali nažalost i pojedinih levičarskih aktivističkih krugova koji njegove izvođače smatraju glasnogovornicima lumpenproletarijata u kome vide nekakvu avangardnu ulogu.

U praksi pak niti lumpenproletarijat ima klasnu svest niti je sistem „vrednosti“ Crnog Ceraka i sličnih izvođača ispravan i poželjan.

Crni Cerak u svojim numerama veliča kriminal, nasilje, drogu, seksizam, razbacivanje novcem, hedonističko bahaćenje i niz drugih negativnosti. Dovoljno je poslušati bar jednu numeru tog benda i lično se u to uveriti.

Dakle, nikakvog „kritičkog odnosa na loše stvari realanosti“ nema u tekstovima i nastupima Crnog Ceraka već naprotiv postoji samo podrška svemu onom što po tvrdnji Srne Lango bend navodno kritikuje.

Dok u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi postoje rep izvođači koji kritikuju rasizam, socijalne nepravde, policijsku brutalnost, trep scena u Srbiji pak umesto toga podržava kriminal, skorojevićki mentalitet, ruganje sirotinji i predstavljanje žene kao seksualnog objekta.

Nažalost u tome ima podršku estrade željne profita koja tu nakaradnu pojavu zarad toga pretvara u mejnstrim i „vrednosni model“ za omladinu.

Shodno tome, poruka je veoma jasna. Dok se odlučno i argumentovano ne pristupi oštroj kritici negativnih tendencija, koje postoje i na muzičkoj sceni, pokušaji suzbijanja štetnih društvenih pojava neće dati nikakve značajnije rezultate.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari