Uporište nasilja 1Foto: Radenko Topalović/Danas

Nakon dva stravična i bezočna masakra koji su zaprepastili i rastužili Srbiju, kao jedna od inicijativa za sprečavanje masovnih ubistava i drugih zločina istaknuta je zabrana rijaliti programa koji inspirišu nasilje.

Nadležni na tu ideju reaguju ignorantski uz konstataciju da deca i omladina „ne gledaju televiziju već su non-stop na Internetu“ i ne pokazuju želju da sagledaju ulogu pojedinih rijaliti programa u promovisanju nasilja.

Ipak, omladina i te kako prati rijaliti sa nasilnim sadržajem a jedno od mesta na kome se to dešava je upravo Internet. Portali i društvene mreže, čiji su posetioci mladi, prepuni su video klipova u kojima su protagonisti učesnici, primera radi, rijalitija televizije Pink, „ Zadruga“ .

Tačno je da se mladi u Srbiji najviše informišu preko portala i društvenih mreža ali je televizija u tom segmentu odmah na drugom mestu, pre porodice i prijatelja i dnevnih novina.

Boraveći na Internetu deca i omladina podrobno su obaveštena o „dogodovštinama“ učesnika rijalitija koji se emituje na „ružičastoj televiziji“.

Tako su mladi dobro upoznati sa činjenicom da je u tom rijalitiju bivši učesnik počinio nasilje nad dve žene. Zbog toga je uhapšen i osuđen na godinu dana kućnog zatvora.

I pored bestijalnog zločina ponovo je dobio mogućnost da se nađe u tom rijaliti programu umesto da mu se kao nasilniku zabrani pojavljivanje na televiziji. Deca i omladina su upoznati i sa tim da je jedan učesnik tog rijalitija, koji je u istom hvaljen kao „džentlmen“, sada u pritvoru jer je osumnjičen da je pretukao žensku osobu.

Znaju i to da je njegov stalni učesnik, kao ljubimac produkcije, pevač skaradnog rečnika koji je svojevremeno izvodio nacional šovinističke numere. Poznato im je da je u aktuelnom izdanju tog rijalitija ubica koji je robijao a sada se ističe incidentnim situacijama u programu.

Rijaliti „Zadruga“ se odlikuje sadržajem koji motiviše na fizičko i verbalno nasilje, promoviše bahatost, niske strasti i prostakluk i na taj način izuzetno negativno deluje na decu i omladinu.

Šalje veoma opasnu poruku da kriminalci i pored nedela koje su počinili mogu da postanu „zvezde“ rijaliti programa i da za to budu dobro plaćeni. Tako da, svaki rijaliti program kao i druge tv sadržaje bez umetničke vrednosti koji podstiču na nasilje ne treba emitovati.

Na taj način će se preventivno delovati i protiv pojava vršnjačkog i drugih oblika nasilja koji se ispoljavaju kod mladih naraštaja.

Naravno, ukidanje rijalitija ne može iskoreniti vršnjačko nasilje, maloletničku delikvenciju i kriminalne pojave. Jedini način za to je eliminisanje štetnih i destruktivnih elemenata društvenog sistema u kome živimo, poput bolesne ambicije, otuđenosti, nepotizma, privilegija, samoljublja, hedonističkih navika i tako dalje.

Umesto toga treba promovisati istinske vrednosti, poput slobode, jednakosti i bratstva.

Kao autor ovog teksta , izražavam iskreno saučešće i žaljenje zbog žrtava dve masovne pucnjave u Srbiji u kojima je ubijeno 17 ljudi, uključujući i osmoro učenika osnovne škole.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari