Varljiva statistika 1Foto: Radenko Topalović/Danas

Pre nekoliko dana Republički zavod za statistiku javnosti je predočio rezultate Ankete o radnoj snazi za treći kvartal tekuće godine.

Prema tim podacima, broj zaposlenih u Srbiji na kraju trećeg kvartala ove godine iznosio je 2.888.500, dok je broj nezaposlenih 285.700.

Stopa zaposlenosti za taj period iznosila je 50,7 odsto i u odnosu na prethodni kvartal veća je za 0,5 odsto, pokazuju podaci ankete.

Međutim, da ovo istraživanje ipak ne pokazuje realno stanje na tržištu rada u Srbiji ukazuje i pojašnjenje Republičkog zavoda za statistiku o tome koji su kriterijumi važili kako bi se anketa sačinila.

Naime, anketa o radnoj snazi tretira kao zaposlene sve osobe koje su najmanje jedan sat u posmatranoj sedmici obavljale plaćeni posao, bilo u novcu ili naturi i nezavisno od toga o kom tipu posla i radnog angažovanja se radi.

Drugim rečima, ova metodologija, inače urađena po kriterijumima Međunarodne organizacije rada, zaposlenom smatra i osobu koja je radila 40 sati u preduzeću u kojem je stalno zaposlena ali isto tako i osobu koju je, primera radi, u toku jedne sedmice neko platio da mu u periodu od sat vremena pomogne da utovari ugalj u šupu. Iz iznetog je lako uočiti da Anketa o radnoj snazi RZS ne pokazuje koliko je zaista u Srbiji građana zaposleno a koliko njih je pak bez posla.

Varljiva statistika 2
foto Miroslav Dragojević Danas

Reč je dakle o metodologiji, koja je neretko kritikovana od strane eksperata, ali je međunarodno priznata i primenjuje se širom sveta. Bez obzira na to što se zasniva na kriterijumima Međunarodne organizacije rada a s obzirom na to da ne daje pravu sliku o stvarnom broju zaposlenih tu metodologiju je kao neučinkovitu nužno u potpunosti odbaciti i uvesti novu čiji bi rezultati otkrivali pravo stanje na tržištu rada u Srbiji.

Sindikalci ističu da je problem i to što statistika RZS veštački povećava stopu zaposlenosti tako što se status zaposlenih pripisuje i građanima koji su radili određeni broj dana ili meseci a iako više nisu na svojim radnim mestima i dalje ulaze u statistiku, odnosno prikazuju se kao zaposleni do kraja kalendarske godine.

S druge strane, broj nezaposlenih se smanjuje tako što se svi oni koji nisu evidentirani u spiskovima Nacionalne službe za zapošljavanje zvanično ne vode kao nezaposleni. Uz ogradu da je teško odrediti tačan broj zaposlenih u Srbiji sindikalci tvrde da ih je trenutno između 1,8 i dva miliona dok je bez posla više od milion ljudi.

Analiza ankete koju je uradio RZS nedvosmisleno pokazuje da su izneti najblaže rečeno varljivi podaci koji nikako ne odražavaju realno stanje.

S druge strane, način na koji se stopa zaposlenosti u Srbiji može podići je značajno povećanje prosečnih zarada u državnom sektoru, što bi onda morao da prati i privatni, osnivanje državnih holding preduzeća i razvijanje ambicioznog plana sveobuhvatnog zapošljavanja.

Naravno, kako bi se cilj ispunio neophodno je povećati i minimalnu cenu rada u znatno većem iznosu od onog koji je Vlada odobrila za sledeću godinu.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari