Zašto navijam za Škotsku 1Foto: Luca Marziale / Danas

Sa godinu dana zakašnjenja, zbog pandemije korona virusa, počelo je 16. prvenstvo Evrope u fudbalu koje se po prvi put održava u 11 gradova-domaćina Starog kontinenta.

Održavanje Evropskog prvenstva izmeniće uobičajeni način funkcionisanja gradskog noćnog života, koji se posle ukidanja dela epidemioloških mera polako vraća u rutinu. U baštama pabova i kafića biće postavljeni televizori kako gosti ne bi morali da se odreknu izlaska u grad da bi pratili utakmice koje se odvijaju u večernjim časovima. Evropsko prvenstvo je veliki praznik za ljubitelje fudbala i svako od njih ima svog favorita na tom takmičenju.

Tim za koji ću ja navijati jeste reprezentacija Škotske, koja se na tom prvenstvu pojavljuje prvi put posle 1996. godine. Jedan od razloga zbog koga ću podržavati Škotsku jeste taj što se ona na prvenstvo Evrope kvalifikovala pobedivši na penale u baražu reprezentaciju Srbije, pričinivši time neizmernu tugu svim njenim navijačima, pa tako i meni. I dalje osetim gorčinu zbog toga što se naša nacionalna selekcija nije plasirala na završni turnir iako je u baražu imala prednost domaćeg terena a i kvalitetnija je od reprezentacije Škotske. Međutim, Škoti su se sasvim zasluženo plasirali na Evropsko prvenstvo. Ako reprezentacija koja je eliminisala našu bude postigla dobar rezultat na završnom turniru, moći ćemo da se tešimo da smo ispali od neugodnog fudbalskog protivnika.

Za Škotsku tradicionalno navijam od Svetskog prvenstva u fudbalu 1998. godine koje je održano u Francuskoj. Rivali u prvoj utakmici su bili u to vreme aktuelni svetski prvak Brazil, predvođen legendarnim Ronaldom, i Škotska. Pred utakmicu sam razgovarao sa drugarima i shvatio da će svi od njih navijati za Brazil. Pomislih, u čemu je čar i zašto je zanimljivo navijati za reprezentaciju koja je ne samo apsolutni favorit i svetski prvak, već i po mnogima, zemlja u kojoj se igra najbolji fudbal u svetu.

U tom trenutku se u meni pobudio disidentski duh, koji kažu imam po mnogim pitanjima, te sam glasno rekao da ću navijati za Škotsku. Došavši kući saopštio sam to i svom mlađem bratu, koji je takođe došao do zaključka da treba navijati za ostrvsku reprezentaciju protiv favorizovanih Brazilaca. Brazil je poveo na tom meču. Ronaldo je igrao odlično i isticao se sjajnim driblinzima. Škoti u tehničkom smislu nisu mogli da pariraju Brazilu.

Mudro su se koncentrisali na ono u čemu su najjači. To je disciplinovana odbrana i skok igra u napadu. Iz jedne takve ofanzivne akcije uspeli su da izbore penal i da izjednače. Brat i ja smo se silno radovali. Na našu žalost Brazil je ipak pobedio na tom meču i to nakon autogola. Od te 1998. godine škotski nacionalni tim nije uspeo da se plasira u završnicu nijednog velikog takmičenja. Sve dosad.

Moderni fudbal je nešto najdosadnije što je zadesilo najvažniju sporednu stvar na svetu. Novac je postao preduslov za uspehe tako da na tron dolaze samo oni gde se u fudbal najviše ulaže. Čar fudbala je pak mogućnost da tim za koji navijate pobedi favorita, čime je radost zbog trijumfa još veća. Zbog toga sam svim srcem uz Škotsku.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Zašto navijam za Škotsku”

  1. Kladim se da je Gojko navijao za Vilijama Valasa, kontra svih u sali.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.