Daj premijera, živi nismo! 1Foto: Miroslav Dragojević

Bukvalno ne mogu da dočekam da njegova visost prelomi. Izbor za premijera, poput izbora za književnu nagradu, prošao je širi izbor i gospodar svega objavio da je u užem izboru njih troje.

Toliko su mi se tresle ruke dok sam na telefonu čitao ovu uzbudljivu vest i toliko mi se hladan znoj slivao niz lice da nisam čak sasvim siguran ni da li je firer otvoreno rekao i ko je to ušao u uži izbor.

Uloživši minimum raspoloživog napora, mislim da sam video da je, u skladu sa tradicijom, potpuno privatizujući takmičenje, pomenuo „Anu“ i „Miloša“, što me je podsetilo na drugi osnovne („Ana, Miloše, donesite plastične poslužavnike s krofnama pre velikog odmora“), nisam primetio da je pominjao Sinišu („Siniša, marš u ćošak, opet si prepisivao“), jer osim silnog uzbuđenja, bolelo me je i uvo za gospodarov najnoviji igrokaz.

Upinjao sam se iz sve snage da uronim u maglu koju nam prodaje, da popušim veliku misteriju, ko će biti na tronu, kako ko će biti, pa firer je na tronu i tako će ostati. Ko će, međutim, biti drvena lutka, čije će konce ovaj manijak povlačiti, to je ono što bi trebalo da nam digne frku, sad u doba usijanja, kad se nevaljalci vraćaju s mora, pošten svet sa vaučera, a „za našu decu“ polaze u školu, da ih tamo biju i to snimaju mobilnim.

Sve je savršeno podešeno da se neko ko je totalni idiot načisto popali, da šeta nervozno po gajbi, grize prozore, viče na ukućane, nervozan kao kada Miljana Kulić dobije temperaturu ili kada Miki iz Kupinova deseti put preskoči ogradu i iz rijalitija pobegne među pčele. Ko će biti premijer, ljudi, ostala su tri kandidata, predsednik će da prelomi uskoro, sve troje ih voli, ne zna se ko mu je više love utrpao u džepove…

… ali ipak, budite spremni i na iznenađenje. Znate da poglavnik, osim Jasenovca i izgradnje solitera s pogledom na ostatke logora na Starom sajmištu, najviše voli iznenađenja. Milan Radoičić na Kosovu – iznenađenje! Ko ide u Hrvatsku na more, taj je izdajnik – iznenađenje! Ko bije pedera, taj je peder – iznenađenje! Od troje kandidata u užem izboru, odabraću četvrtog – iznenađenje! Temperatura mi se digla na 35,6 od tolikih iznenađenja koja nam je naš vlasnik dosad priredio i od onih koje nam sprema.

Novi premijer (možda i stari), nova vrela krv, odvikavanje, navikavanje, privikavanje, zajebavanje, zaluđivanje, potkradanje, mažnjavanje, varanje, laganje, otimanje, prebijanje, ugrađivanje, ljudi, kakva nas luda avantura čeka! Da li je moguće da me baš toliko zabole. Predsednik će tihovati, predsednik će udarati glavom o zid. Predsednik će prelomiti. Predsednik će polomiti. Kvaku. A onda će sve biti kao i ranije. Ili gore.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.