Dok je Vučić u Njujorku... 1Foto: Radenko Topalović

Dok je Vučić u Njujorku, Ana Brnabić ide na privatne časove iz srpskog jezika. Premijerka „Čale“ se prvi put u svom životu upoznaje sa slatkim tajnama onoga što je do sada na ne toliko srećan način izlazilo iz njenih usta.

Upotreba slova „a“ i „o“, „č“ i „ć“, slalom među padežima, vađenje krompira iz usta dok se govori, razmišljanje o onome što treba da se kaže, te vežbe pred iskrivljenim ogledalom iz retorike i besedništva, od premijerke će napraviti izuzetnu govornicu, u roku od svega sto osamdeset predsednikovih boravaka u inostranstvu.

Dok je Vučić u Njujorku, ministar doktor primarijus emeritus okultis Siniša Mali vredno priprema svoj postdoktorat. Njegovi unajmljeni saradnici čitaju i prepisuju građu iz obimne naučne literature (iznenadiće ministra pred odbranu rada temom koju su mu odabrali), ali tako da izgleda kao da je postdoktorat pisan svojim, a ne tuđim rečima, pošto se to ispostavilo kao nekakav problem kod zavidne i zajedljive srpske akademske zajednice. Kad postdoktorira, postdr Mali će nas zadužiti za još sto milijardi evra!

Dok je Vučić u Njujorku, Bata Gašić odmara. Odmara on i kad Vučić nije u Njujorku, ali kradom. Sad može da se opusti. Ponekad Bata namerno nervira predsednika, kao ono s Nemcima, jer kad ovaj u nastupu besa polomi kvaku, Bata može da se bavi svojim novim hobijem, bravarstvom. Pored obijanja i ugrađivanja brava i kvaka, ministar policije se katkad baci i na svoju prvu ljubav, keramiku, kada predsednik, pod pritiskom svakodnevnih obaveza, polomi WC šolju.

Dok je Vučić u Njujorku, Aleksandar Šapić svakih deset sekundi ponavlja: „Kuku meni, kako ću ja sad bez njega“, a nastaviće i kad se Vučić vrati, iz straha da će opet otići. Dok je Vučić u Njujorku, Milenko Jovanov i mimo televizijskih studija zahteva od opozicionara da ga, u skladu sa njegovim S/M afinitetima, izudaraju. Dok je Vučić u Njujorku, Vladimir Orlić sebi oduzima reč, kada počne na sebe da grakće, usled trauma izazvanih vođenjem skupštinskih sednica. Dok je Vućić u Njujorku, a i kad nije u Njujorku, Aleksandar Vulin, često prerušen, upada na prijeme na kojima se nalazi američki ambasador, pa posle u Ruskoj ambasadi prepričava šta je čuo i video.

Dok je Vučić u Njujorku, vazduh je prljav, ali manje smrdi. Dok je Vučić u Njujorku, sunce zrači, ali toplije greje. Dok je Vučić u Njujorku, vozači u Srbiji deset odsto ređe voze suprotnim smerom. Dok je Vučić u Njujorku, građani Srbije se ubadaju noževima s osmehom na licu. Dok je Vučić u Njujorku, Njujorčani opravdano strahuju od poplava, požara, uragana i invazije vanzemaljaca. Dok je Vučić u Njujorku, on lomi hotelske kvake, zato što mu građani Srbije nikada neće upriličiti doček sa papirnim zastavicama, kako su redovno (da, isti ovi) dočekivali Josipa Broza, kada se vraćao sa putovanja na kojima nije pravio štetu.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari