Gvozdeni krst za Zekićku 1Foto: Radenko Topalović

Za Oliveru Zekić se može svašta reći, a pre svega da je reč o nepresušnom rudniku neprijatnih iznenađenja.

Ova inteligentna i duhovita žena, tokom boravka na čelu tela odgovornog za medijski pakao u Srbiji, neprekidno se transformiše u kreature iz crtaća ili stripova, sa svakom metamorfozom gubeći sve više ljudskog.

Zekićka deluje zastrašujuće, baviti se njome često prati osećaj autocenzure koji se može definisati kao „Pusti Zekićku, da ne progovori“. Poput jezive profesorke fizike iz đačkih košmara, sama mogućnost izazivanja Zekićke da nešto javno smatra, kod novinara, evo konkretno kod mene, nosi toliku količinu jeze, da sam je više puta preskakao kao temu. Zašto je to tako? Šta ovu osobu čini tako zastrašujućom?

Odgovor na ovu misteriju stigao je u vidu profilne slike na Telegram kanalu Olivere Zekić. Reč je o fotomontaži na kojoj uniformu jednog od najvećih nacističkih monstruma Rajnhara Hajdriha krasi Zekićkina glava. Kad se samo setim da sam joj tepao Kruela De Vil. Trebalo mi je neko vreme da svarim činjenicu da je Zekićka ovu fotomontažu postavila kao svoju profilnu fotku.

Delovala je kao neko ko u poslednji čas može ipak preći sa tamne strane. Zašto? Zato što je nekad bila dobra? Da li je ikad bila dobra? Možda je koren te zablude u tome što REM drži u čeljustima celu srpsku medijsku scenu, jedna je od najvažnijih državnih institucija, pa kao što gajimo lažnu nadu da će Zagorka Dolovac jednom „profunkcionisati“, istu nadu gajimo i za Zekićku? Dobro, ne mi, nego ja.

Svesno ili nesvesno, Olivera Zekić jasno nas je uputila gde treba tražiti njene uzore. Ne kod Volta Diznija. Trećem rajhu ne može se osporiti dobar dizajn uniformi. Zekićkina glava stopila se sa Hajdrihovom uniformom kao da je za nju sašivena. Navodno, ova fotomontaža nastala je nekada pre (brzinskom pretragom interneta novinari zaključili da nije), a sama Zekićka je svoju najnoviju metamorfozu razjasnila rečima „Zna se da volim da provociram“.

Previše dobro joj stoji Hajdrihova uniforma da bismo pomislili kako je ova „provokacija“ u bilo kom smislu dobronamerna. Mogla je naprosto sebi da nacrta hitlerovske brčiće. U Srbiji, koja je u poslednjih jedanaest godina toliko toga pokupila od nacista, šefica tela koje reguliše gebelsovsku propagandu i promoviše medijski mrak, u nacističkoj uniformi, zapravo, nije ništa čudno. Olivera Zekić sada je konačno kompletna. Dočekali smo, tako deluje, njenu poslednju metamorfozu.

Zajedno sa njenim završnim oblikom, malo smo i napunili gaće. Budući da sam vaga u horoskopu, moja težnja za traženjem balansa je često jača od razuma. Ako frau Hajdrih sutra oduzme frekvenciju Pinku i Hepiju i turi na svoj Telegram sliku na kojoj će njena glava krasiti uniformu generala Patona, shvatićemo u čemu je bila fora.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari