Najgori gradovi 1Foto: Radenko Topalović

Na TikToku (da, spao sam na to da mi je ova mreža povod za kolumnu) obavljeno je istraživanje, anketa, simpozijum, ne znam kako to tamo ide, ali, eto, simpozijum „tiktokera“ o tome koji su gradovi najgori u kojoj državi.

Vele naši autocenzurisani mediji, „tiktokeri“ su baš u nama napravili dve velike nepravde.

Prvo, naveli su da je najgori grad u Srbiji Beograd. Drugo, naveli su da je najgori grad na Kosovu Mitrovica.

Naši autocenzurisani mediji su se, u praskozorje međusobnog priznanja Srbije i Kosova, zapanjili – na ovom „simpozijumu“ Kosovo je van Srbije! Pu, kako bre!? Nije valjda van Srbije i Republika Srpska Krajina?

Drage kolege, alo: 1999. je vođen rat između Jugoslavije i celog sveta, posle koga je Kosovo okupirano, ili što bi Milanović rekao „anektirano“(on bi bio, rekao bih, solidan „tiktoker“, prim. aut.), pa je Kosovo 2008. proglasilo nezavisnost i kako godine prolaze, ono je sve nekako nezavisnije i nezavisnije, do te mere da se ne nalazi u okviru Srbije čak ni na majicama „Kosovo je Srbija“.

Postalo je tragikomično iščuđavati se svakoj stranoj (naročito Ruskoj) vremenskoj prognozi gde je Kosovo odvojeno od Srbije, a još je bednije radovati se kad se vremenskoj prognozi koja dolazi iz zemlje koja je priznala Kosovo, omakne mapa na kojoj je Kosovo deo Srbije.

Ne, to nije znak da će ga Britanci uskoro „otpriznati“, to je znak da koriste zastarele mape.

A sad analiza: Mitrovica jeste jedan od najodvratnijih gradova u kojima sam ikad bio.

To je, pre svega, podeljen grad, u kome se s jedne na drugu stranu prelazi peške, preko mosta koji čuvaju strana oklopna vozila, to jest preko montažnog mostića, koji se nalazi odmah pored i koji ne čuva niko.

Južna Mitrovica je veliki kosovski, da ne kažem albanski grad, koji deluje kao grad u kome život teče normalno, ali ako neko načuje da govoriš srpski (makar je tako bilo 2016), počne da ti dovikuje sa određenim stepenom agresija, a ti nalevo krug, pa preko mosta, u severno parčence Mitrovice, gde caruju srpske zastave i mafija.

U Severnoj Mitrovici na svakom koraku osećate da će vas progurati mrak, čak i ako je dan.

Nikada nisam bio na nebezbednijem mestu.

Tada tablica na automobilima nije bilo, danas se poneka kola s nekim tablicama ritualno spaljuju. Policija je bila retkost, a prangije za pojasima ljudi u mimohodu ne. Mitrovica je pakao, pored Mostara, još jedan grad-simbol balkanskog užasa.

A šta reći o Kenjigradu, kako je pokojni Fleka, u „Šišmis radiju“, početkom devedesetih vizionarski nazivao Beograd?

Tiktokeri se žale na prljav vazduh. Uskoro će i na sifilis.

Ako se neko usudio da kaže da je Beograd ružan, taj je tek ubo suštinu. Prvi je put sam čuo kako sa ove mreže dolazi nešto što ima mozga, što je veliko dostignuće i za TikTok i za čovečanstvo. Kenjigrade, Mitrovico, nosite se (sa svojom reputacijom).

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari