Naš mali noćni "rat" 1Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Nedelja, uveče. Uživam čitajući Hemingveja, kad, ček, sad ću da vidim tačno kad… u 23:02, preko kriptovane aplikacije, zove me čovek od poverenja, sa informacijom da počinje oružana akcija Vojske Srbije na Kosovu*.

Trajaće nekoliko sati, zauzeće(mo) sever, a onda će Vučić zauzvrat priznati Kosovo*, to je dil. Sa sve krunskim argumentom da je Grenel nešto tvitovao.

To što sam sebe poštedeo najnovijih vesti te večeri i propustio masovnu histeriju, koja se po pravilu javlja, kad god neko (pa čak i trećepozivac dobrovoljačkog puka dr Nestorović) pomene „rat“ na Kosovu*, pomoglo mi je da hladne glave pristupim krizi. Hitro se upoznajem sa situacijom: barikade na severu, sirene, pucnji, Jarinje i Brnjak su zatvoreni, Vučić je u generalštabu.

Nisam ulazio u povod, da li je neko pokušao da turi neku tablicu na neka kola, nije bitno, bitno je da Srbiju trese ratna groznica. Počinje „Srpska oluja“. Svega tri dana ranije, predsednica Kosova* Vljosa Osmani i premijer pokrajine Aljbin Kurti u Vašingtonu su se sastali sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

S kim se to Vučić susreo, pa mu je šapnuo: „Matori, naložićemo Albance da naprave sranje na severu, KFOR neće stići da prdne, a ti blickriguj sve do Ibra. Izgledaće do jaja. Isto kao što ti izgledaš do jaja prkoseći zapadu u kampanji protiv Rusije. Al’ posle da priznaš Kosovo*. „Aha, ‘oću, ‘oću“, rekao je benavi, ukoliko je razgovora uopšte bilo. Ukoliko nije, utoliko gore.

Putem kriptovane aplikacije zovem čoveka od poverenja na severu Kosova*. Ne javlja se. Puštam mu poruku. „Javi mi se što pre. O kakvom dilu je reč? Nemojte da nasedate. Ne postoji šansa da NATO toleriše bilo kakav upad naših oružanih snaga dole.

Ne ginite uzalud.“ „Da neće da nas bombarduju?“ odgovara on, sa sve smajlićima, dakle, podrugljivo. „Jok, milovaće nas. Javi mi se što pre, molim te.“ „Hoću. Jesi li video Grenelove tvitove?“, glasio je njegov odgovor. Nije me zvao.

U narednih pola sata napisao sam kolumnu o babi koja šmrče kokain, kako bih sebi dao malo fore, ako zaista počne neko suludo ratovanje.

Preko kriptovane aplikacije javljam se visokom američkom zvaničniku, kome pišem samo kad prigusti: „Gospodine, jel tako da nema nikakvog dila? Jel tako da Grenel nema nikakve veze sa vama? Jel tako da ćemo da najebemo čim prvi srpski vojnik uđe na Kosovo?* Hvala unapred.“

Odgovor stiže u ponedeljak: „Grenel je samostalan igrač koji nema NIKAKVOG uticaja na američku politiku. ‘Vaši’ nemaju mandat da ulaze na Kosovo. I neće ući.

All the best.“ Istog dana u slobodnim medijima detaljno je objašnjeno kakav je plan NATO ako srpska vojska prekrši Kumanovski sporazum. U međuvremenu, barikade su uklonjene, a privremeni organi Kosova* svima koji tamo ulaze počeli su da uvaljuju papire, koji se moraju čitko popuniti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari