15. Festival KROKODIL osvaja Prostore slobode 1Foto : Krokodil / Detalj ovogodišnjeg plakata 15. festivala KROKODIL

Оvogodišnji 15. po redu festival KROKODIL ( Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu i Letargiju) održaće se od 15. do 18. juna u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije pod sloganom Prostori slobode a po prvi put novom, proširenom i unapređenom formatu, saopštilo je Udruženje KROKODIL, organizator ove manifestacije.

Ono što ostaje u domenu tradicije, koju nastavljaju da neguju je da će i ovogodišnje izdanje imati  snažnu selekciju pisaca i drugih književnih stvaralaca, mislilaca, muzičara, vizuelnih umetnika i drugih kreativnih ljudi.

Ko je bio na promociji novog romana pisca Vladimira Arsenijevića i programskog direktora festivala KROKODIL, mogao je preliminarno da sazna da će među njegovim ovogodišnjim gostima biti i nemački pisac Bernhard Šlink.

Festival će obeležiti i nastup hora Svi UGLAS!, predstavljanje konceptualne umetnice Darije S. Radaković kroz prostorne instalacije i programske intervencije, dok je večernji program kao i uvek rezervisan za prostor amfiteatra i čuvenu binu “u fontani” na kojoj će se u nastupima, čitanjima i sofa intervjuima smenjivati pored pomenutog Šlinka smenjivati , Viktor Ivančić, Slavenka Drakulić, Zoran Predin, Bora Ćosić, Robert Perišić, Darko Cvijetić ali i Radina Vučetić, Dubravka Stojanović, Boris Buden i mnogi drugi.

“Književnost, umetnost uopšte ali i angažovana reč svakodnevno preispituju našu realnost dokazujući da prava nisu i ne smeju da budu rezervisana samo za privilegovane pojedince već da, naprotiv, pripadaju svima nama. I da lične slobode ne smeju da budu sputane i ograničavane upitnim konzervativnim „vrednostima“ koje služe isključivo da bi se vršilo nasilje nad drugima i drugačijima. Drugim rečima, pisana reč hrabro prihvata izazov u javnoj areni i osvaja alternativne zone delovanja.

Zbog svega toga Festival KROKODIL se ove godine održava pod nazivom Prostori slobode”, poručuju organizatori.

Poput najpoznatijih međunarodnih književnih festivala, i Festival KROKODIL će se ove godine predstaviti u okviru četiri programske celine, na četiri bine raspoređene ispred Muzeja Jugoslavije.

Nakon svečanog otvaranja festivala u četvrtak 15. juna u 20 sati scenskim čitanjem dramskog teksta “Urotnici” nastalog po motivima KROKODILove edicije “Zajednička čitaonica”, planirana su tri bogata celodnevna programska dana s prepodnevnim, popodnevnim i večernjim programima.

“Pozivamo vas da prošetate do Muzeja Jugoslavije, da povedete prijatelje, decu, ljubimce… da ponesete svoje omiljeno jastuče i/ili ćebence i da u hladovini parka uz fenomenalnu ponudu iz našeg food court-a uživate u besplatnim programima koji će se odvijati u tri distinktne programske zone: POP Zoni, Debatnoj Zoni te u Dečijoj i Gejming Zoni,” poručuju iz KROKODIL-a

“Tokom tri dana dinamičnih debata, tribina, predavanja, radioničarskih i narativnih programa, bavićemo se nasiljem na zidovima koje reflektuje nasilje u društvu, agresijom u javnom prostoru i nad manjinskim zajednicama, “Ženama, bajkama, kraljicama”, mogućnostima i nemogućnostima zdrave inkluzije kao i nevidljivim članovima naše zajednice; bavićemo se otvorenim i zatvorenim Balkanom ali i hrabrosti proizvedenoj u Ukrajini izloženoj ruskoj agresiji i onom u vezi s istim okolnostima “neproizvedenoj” u Srbiji, Jugoslavijom i njenim nasleđem ali i prevodilaštvom, rezidencijalnim programima kao važnom alatkom kulturne diplomatije, kreativnim stvaralaštvom za decu, multulinearnim naracijama u gejmingu i mnogim drugim temama”, najavljuju organizatori.

Dodaju, da će i ovo izdanje festivala imati svoj muzički program.

Specijalnim mini-koncertom, jedinstvenom kombinacijom klasične elegancije, slobode džeza i snage rokenrola, predstaviće se neo-futuristički klavirski dvojac – LP Duo, zatim sjajna Sara Renar sa svojom jedinstvenom muzičkom mešavinom eksprimentalnih, indie i pop melodija s elektronskim i pozorišnim elementima te legendarni Zoran Predin specijalnim kantautorskim nastupom.

Večernji program vodiće Galeb Nikačević, Mima Simić i Daško Milinović.

“U atmosferi opšteg bunta zarad ponovnog osvajanja olako izgubljenih ili još uvek nedosegnutih sloboda, šta drugo da kažemo osim da vam se neizmerno radujemo”, poručuju iz Udruženja KROKODIL

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari