Gorana Raičević dobitnica nagrade "Nikola Milošević" za knjigu o Crnjanskom 1promo

 Dvadeseta nagrada Radio Beograd 2, za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, koja od 2007. nosi ime Nikole Miloševića, pripala je delu „Agon i melanholija – život i delo Miloša Crnjanskog“ Gorane Raičević u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada. To je danas odlučio žiri u sastavu: Zoran Paunović, Bogdan Lubardić i Zoran Dimić na javnoj sednici koju je prenosio Radio Beograd 2.

– Ovo je moje životno delo. Crnjanski je neka vrsta, može se reći, moje opsesije. On je jedan od naših najvećih pisaca kome se svi mi vraćamo. Bez Crnjanskog ove knjige ne bi bilo – izjavila je Gorana Raičević za Radio Beograd 2.

NJenu nagrađenu monografsku studiju o Crnjanskom Akademska knjiga objavila je 2021. u biblioteci Velike biografije.

Ovo delo Gorane Raičević plod je, kako navode u ovoj izdavačkoj kući, “dvodecenijskih izučavanja fokusiranih prvenstveno na autorov književni i publicistički opus, analize i tumačenja studija, eseja, naučnih radova i knjiga napisanih o njegovom delu, kao i na proučavanja istorijskog konteksta – vremena i prilika u kojima je Crnjanski živeo i stvarao i to na temelju arhivskih izvora i svih drugih dostupnih relevantnih istorijskih referenci i istorijske građe”.

“Kroz priču o životu i delu Miloša Crnjanskog Gorane Raičević moguće je pratiti istorijske i političke prilike burnog 20. stoleća koje su određivale i usmeravale sudbinu austrijskog Srbina, što će, upravo zbog činjenice da se rodio van vlastite države, veliki deo svog opusa posvetiti temi bezdomnosti, lutanja i seoba naroda koji nema svoje granice”, objašnjavaju u Akademskoj knjizi u kojoj je Gorana Raičević jedan od urednika, a do sada je za ovog izdavača objavila i “Komentare Dnevnika o Čarnojeviću Miloša Crnjanskog” i knjigu o Lazi Lazareviću.

Novosađanka Gorana Raičević živi i radi u rodnom gradu. Kao redovni profesor predaje na Filozofskom fakultetu Novosadskog univerziteta, proučava srpsku književnost 19. i 20. veka, prevodi sa engleskog i francuskog jezika. Autor je više knjiga, sarađuje u domaćim i stranim naučnim časopisima i publikacijama. Nagrada “Nikola Milošević” biće joj uručena 9. februara, na Dan Radio Beograda 2, koji ove godine obeležava 64 godine postojanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari