„Pčelica“ i „Kreativni centar“ u Bolonji 1

Posle dva virtuelna izdanja zbog pandemije virusa korona najprestižniji svetski sajam knjiga za decu danas u Bolonji vraća se u hale Bolonjskog centra sa programom koji će do 24. marta okupiti međunarodnu zajednicu profesionalaca koji se bave trgovinom autorskim pravima i dečijim izdavaštvom.

Učešće na ovogodišnjem Bolonjskom sajmu najavilo je više od 1.000 izdavača iz 90 zemalja iz celog sveta, uključujući i dve izvačke kuće iz Srbije – beogradski Kreativni centar i Pčelicu iz Čačka.

Oba ova izdavača stari su gosti Bolonjskog sajma gde će se ove godine, u postkorona živoj sajamskoj produkciji predstaviti novim izdanjima.

I u Kretivnom centru i Pčelici kažu da će njihovo učešće na Sajmu u Bolonji biti prilika za razmenu iskustava sa kolegama iz sveta, prikazivanje sopstvene produkcije, ali i za pronalažanje novih naslova za prevođenje i objavljivanje na srpskom jeziku.

„U poslednje vreme Kreativni centar imao je zapažen uspeh u objavljivanju beletristike na strane jezike: knjige Jasminke Petrović, Vesne Aleksić i Aleksandre Jovanović, pre svega. Zato u Bolonji stavljamo akcenat na nagrađene knjige fikcije: to su stara knjiga u novom ruhu – specijalno izdanje romana Jasminke Petrović Leto kad sam naučila da letim, po kome je nedavno snimljen igrani film Crna ptica Aleksandre Jovanović, koja je uvrštena i u Katalog Beli gavran za 2021, a prevedena je na makedonski jezik sa velikim izgledima da se pojavi i na italijanskom. Takođe, u prvi plan stavljamo naše radne listove za predškolce i školarce: nagrađeni predškolski blok Igram se i razmišljam Slavice Marković i Simeona Marinkovića, Super zadaci super prvaci i Super zadaci super drugaci Zorice Nobl, Matematičke vrteška Mirka i Branke Dejić”, objašnjavaju za Danas u Kreativnom centru.

Ova izdavačka kuća planira da u Bolonji predstavi i nove slikovnice iz serijala Mali vrt Dragane Mladenović, Babaroga Jelene Živanović, Zog-Zaga i Roda-Boda Marije Pavlović.

„Pored dobro poznatih izdanja koja su objavljena u više od dvadeset zemalja širom sveta, Pčelica je za ovo predstavljanje prevela na engleski i nove naslove: ediciju Bebina crno-bela knjiga, radne sveske Klub malih matematičara 2, Mozgalice 3, ediciju Najbolji na svetu i romane Boje drugarstva autora Gorana Markovića i Čarna i Nesvet Uglješe Šajtinca“, saopšteno je iz Pčelice.

Počasni gost 59. Bolonjskog sajma knjiga za decu je Šardža, glavni grad istoimenog federalnog dela Ujedinjenih Aparskih Emirata i Uneskova svetska prestonica knjige 2019. i 2020. godine.

Učesnike Sajma ove godine očekuje prvo program Bolonja bukplus organizovan uživo, kao i mnogobrojne inicijative organizovane u okviru Evropske mreže sajmova knjiga – projekta koji sufinansira EU u okviru programa Kreativna Evropa.

Stručni program Sajma ove godine ima podršku i Italijanske agencije za promociju spoljne trgovine i internacionalizaciju italijanskih preduzeća, kao i Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje, čiji je cilj predstavljanje italijanskog izdavaštva i kreativnosti.

Posebno mesto na Sajmu imaće strip i grafički roman kao “jedan od najbrže rastućih segmenata dečje izdavačke industrije poslednjih godina”, a među glavnim temama biće opstanak profesije ilustratora, status prevodilaca, intelektualna svojini u predškolskom, dečjem, tinejdžerskom i omladinskom sektoru, promocija čitanja u delovima sveta gde se teško dolazi do knjige…

Bolonjski sajam prate i tradicionalne izložbe radova ilustratora knjiga za decu.

Bez Rusije i Ukrajine

Prijavilo se mnogo više izdavača nego što smo očekivali. Svi kontinenti su zastupljeni, odziv je iznenađujući. Naravno, teška srca pratimo ono što se trenutno dešava u svetu i sa velikom tugom moramo da prihvatimo odsustvo izdavača iz Ukrajine i Rusije – kaže Elena Pazoli, direktorka Bolonjskog sajma knjiga za decu, pred današnje otvaranje.

Neistražena kreativna Afrika

Afrički kontinent ocenjen je kao mesto „za otkrivanje najinovativnijih, neistraženih tržišta i kreativnosti širom sveta, posebno u izdavaštvu za decu, gde afrička ekonomija predstavlja izvanredan rezervoar potencijalnih novih čitalaca, novih ideja i novih poslovnih prilika”, kažu u upravi Bolonjskog sajma knjiga za decu.

To je razlog zbog koga će na ovogodišnjem Sajmu poseban izložbeni prostor dobili izdavači, autori, ilustratori i vodeće ličnosti sa afričke izdavačke scene iz Kenije, Madagaskara, Južne Afrike, Etiopije, Obale Slonovače, Mozambika, Zimbabvea, Ruande, Tanzanije, Tunisa, Togoa, Gvineje, Benina, Nigerije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari