Nova knjiga pesama "Povratak u katakombe" Radoslava Milenkovića u izdanju "Arhipelaga" 1Foto: Promo/Arhipelag

Ovo je poezija čoveka koji se ne bavi nekolikim umetnostima samo kao svojim profesijama, već kome je boravak u umetnosti sudbina. On drugo mesto izvan tog niti poznaje, niti želi – kaže o Milenkovićevoj novoj pesničkoj knjizi književnica Jelena Lengold

Nova knjiga pesama proslavljenog glumca i pozorišnog reditelja Radoslava Raleta Milenkovića, „Povratak u katakombe“, objavljena je u izdanju „Arhipelaga“ u pesničkoj ediciji Element.

Posle knjige pesama „Prazna gnezda“ (2021), koja je takođe objavljena u izdanju „Arhipelaga“, Milenković suočava čitaoce s pesmama naglašenog lirizma i izrazite emotivnosti.

– Pesnička zbirka Radoslava Milenkovića „Povratak u katakombe“ istovremeno predstavlja i povratak u Milenkovićev poetski svet koji nam je dobro poznat iz njegovih prethodnih knjiga. To je svet duboke melanholije, istovremeno intelektualno promišljen i razorno introspektivan, svet koji poeziju vidi kao jedini način da se preživi stvarnost – kaže povodom njegove nove pseničke knjige Jelena Lengold.

Ističući da je Milenković posvećeni čovek s nekoliko umetničkih sudbina, Jelena Lengold naglašava iskrenost i neposrednost Milenkovićeve poezije:

– Ovo je poezija čoveka koji se ne bavi nekolikim umetnostima samo kao svojim profesijama, već kome je boravak u umetnosti sudbina. On drugo mesto izvan tog niti poznaje, niti želi. Kao pesnik, on ostavlja utisak da se upravo istim takvim čitaocima i obraća, onima koji nemaju baš nikakvu zadršku u svojim emocijama, onima koji nisu sebi nametnuli savremene zabrane na slabosti duha. Pesnik Radoslav Milenković je nešto što bi se moglo nazvati večnim čovekom, čovekom u svojoj esencijalnosti. I to je samo deo njegove dugovečne magičnosti.

Radoslav Milenković rođen je 1958. godine u Novom Sadu. Diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše. a Pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dejana Mijača, i jedan je od najuglednijih pozorišnih stvaralaca.

Pre „Povratka u katakombe“ objavio je knjige poezije: „Tačka. Pepeo. Poezija“ (1982), „Кrhotine“ (1993), „Tajni tuneli“ (2018), i „Prazna gnezda“ (2021).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari