Na Beldocsu večeras premijera srpskih filmova "Jabuka i dve trešnje" i "Ruku mojeju" 1

Publici će se večeras predstaviti i danska rediteljka Frige Fri sa filmom „Mračni pupoljak“, Čivas DeVink sa američkim dokumentarcem „Veliki basen“, rediteljka iz Holandije Eva Van Barnevel koja će „ispričati“ neobičnu gej ljubavnu priču „Srculence“, danski autor Emil Langbal sa „Berbernicom kod Kjua“…, a tu je i češki autor Jan Štikl sa izuzetnim dokumentarcem „Rekonstrukcija okupacije“

U okviru Srpskog takmičarskog programa 15. Beldocsa, večeras će međunarodnu i regionalnu premijeru imati dva domaća ostvarenja, „Jabuka i dve trešnje“, i „Ruku mojeju“, kao i još nekoliko filmova čiji su autori gosti festivala, a posle projelkcija publika će imati priliku da razgovara sa njima.

Dokumentarac „Jabuka i dve trešnje“ rediteljke Mine Petrović, priča o mladoj vajarki iz Košica koja, baveći se pitanjem položaja umetnica u Slovačkoj dolazi do sopstvene istine, transformišući svoja bolna i traumatična iskustva iz prošlosti u skulpture, na programu je u Domu omladine Beograd, u 19:30 časova.

U istoj dvorani večeras, odmah posle ove projekcije, premijerno možemo da vidimo i film „Ruku mojeju“ rediteljke Koštane Banović.
Na malom ostrvu, u manastiru sa petnaest monahinja, u ritmu rada i molitve, i u beskrajno talasastim pokretima prirode, „Ruku mojeju“ kruži oko telesnih praksi u religiji.

Ovaj uzbudljiv dokumentarni zapis, razvijan tokom perioda od devet godina intenzivnog angažovanja filmske rediteljke u ovoj monaškoj zajednici, prati mlade i visokoobrazovane monahinje kroz njihov svakodnevni život.

U Dvorani Kulturnog Centra biće predstavljeni autori tri filma – u prvom terminu od 17 časova, na regionalnoj premijeri, publika će imati priliku da vidi „Mračni pupoljak“ danske rediteljke Frige Fri.

U polju iza očeve farme, dvadesetogodišnja Jozefin izložila je leš sa puta i ostavila ga da se razgrađuje kako bi njegove kosti iskoristila kao nakit.
U potrazi za smislom i druženjem, pronašla je dva prijatelja iz gotik kulture, zajedno se bore protiv svojih unutrašnjih demona kao i protiv autoriteta, ali kada se Jozefin zaljubi u Jana, prijateljstvo ove trojke dovodi se u iskušenje..

U DKC, večeras u 19 časova, pred publiku Beldocsa premijern stiže i „Veliki basen“ američkog reditelja Čivasa DeVinka, dokumentarac koji gradi složenu panoramu ruralne Nevade u zapadnim Sjedinjenim Državama, kroz neobičnu „tapiseriju“ likova koji tamo rade, žive i igraju se.
Veliki basen je lokacija „najusamljenijeg puta u Americi“, i može se posmatrati kao mikrokosmos ekonomske, socijalne i ekološke marginalizacije ruralnih zajednica 21. veka.

Poslednji film u večerašnjem festivalskom programu je „Srculence“, kojim će se u DKC, u 21 sat, predstaviti gošća iz Holandije, rediteljka Eva Van Barnevel.

Njen dokumentarac prati dve ljubavnice, Heti (76) i Jen (91), odlučne su da „uživaju jedna u drugoj dok ne nestanu“.
I mada pogoršavajuća demencija Jen opterećuje njihovu sreću, ovaj dokumentarac donosi prelep, intiman portret prave ljubavi, zasnovane na iskrenosti, dobroti i želji za čistom radošću.

Na Beldocsu će se večeras predstaviti i danski reditelj Emil Langbal, u Art bioskopu Kolarac od 18:30, regionalnom premijerom svog filma „Berbernica kod Kjua“.

Kvasimova berbernica se nalazi u srcu Vollsmosea, najvećeg projekta socijalnog stanovanja u Danskoj, i popularno je mesto za okupljanje mladih Somalijaca u kvartu.

Vlasnik Kvasim je i sam iz Somalije, u njegovoj berbernici se može dobiti Flat Top ili Vill Smith friz plus marinac sa strane, ali i saveti o velikim životnim stvarima kao što su ljubav, veze, obrazovanje…

U Art bioskopu Kolarac u 20:30, večeras možemo videti i izuzetni dokumentarac „Rekonstrukcija okupacije“ češkog reditelja Jana Šikla, koji više od trideset godina sakuplja amaterske filmove različitih porodica.

Nedavno je pronašao tri i po sata profesionalno snimljenog materijala koji prikazuje invaziju vojske Varšavskog pakta na Čehoslovačku 1968. Niko od tada nije video snimak. Dok Jan Šikl počinje da traga za ljudima i mestima snimljenim na snimcima, sećanja na određene događaje ponovo oživljavaju…

Italijanski reditelj Alesandro Melacini predstaviće se u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska ulia), od 21.30, filmom „Italo Disko. Blistavi zvuk 80-ih“.

Priča o muzičkom žanru koji je osvojio svet tokom kibernetičke decenije, ovaj dokumentarac, koristeći vodeće ličnosti i precizno arhivsko istraživanje, zaranja gledaoca u pop narativ koji nije bio samo plesna muzika već i estetski, i društveni fenomen, i kreativna industrija.

A u sklopu programa Retrospektiva, Želimir Žilnik: Dnevnik iz Zapadne Nemačke, u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzin Mirkova) biće prikazano šest kratkih ostvarenja jednog od naših najzanačajnijih nezavisnih autora u svetskim okvirima.

Reč je o filmovima „Inventar“ (1975), „Javno pogubljenje“ (1974), „Kućnio red“ (1975), „Molba“ (1974), „Pod zaštitom države“ (1975), „Rastanak“ (1976), koji prvi put stižu pred publiku u restauriranoj verziji, a u 18 časova Žilnik će u JK održati Master Klas.

Foto promo Beldocs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari