Izložba „Okean Pekić“ u Novom Sadu 1Borislav Pekić PORTRET, Privatna arhiva

Izložba „Okean Pekić“, koju Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ organizuje u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, biće otvorena u sredu, 18. maja u Novom Sadu. Svečano otvaranje izložbe je u 12 časova u galeriji Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“, Vojvode Putnika 2, a ovom postavkom se obeležava 30. godina od odlaska pisca Borislava Pekića (1930-1992). Ulaz je slobodan.

O izložbi će govoriti njena autorka Olga Krasić Marjanović, i književnici prof. dr Mihajlo Pantić i mr Nenad Šaponja, direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

Multimedijalni projekat posvećen životu i stvaralaštvu jednog od najvećih srpskih pisaca druge polovine XX veka pokušaj je da se fotografijom, dokumentom, ličnim predmetima, rukopisnom građom, kao i video i audio dokumentacijom iznova skrene pažnja na neprolazne vrednosti knjiga koje je pisao Borislav Pekić: romansijer, pripovedač, dramski pisac, esejista, scenarista.

Ovakve dokumentarne izložbe uvek su i pokušaj da se vizuelnom komunikacijom zaviri u veliku literaturu, piščevu „radionicu“ kao i u ostvarenu i relevantnu biografiju.

Obimna građa izložbe prezentovana je na plakatima koji su podeljeni u dve celine. Prva prati šezdesetdvogodišnji život Borislava Pekića, od najranijeg detinjstva do poslednjih trenutaka. Sam biografski deo podeljen je na nekoliko plakata: detinjstvo; mladost provedenu u Trećoj muškoj gimnaziji u Beogradu, a potom u Kazneno-popravnim domovima u Nišu i Sremskoj Mitrovici; dvadesetogodišnji boravak u Londonu i politički angažman.

Drugu celinu izložbe predstavljaju plakati koji prate Pekićevo stvaralaštvo – romansijera, pripovedača, neumornog pisca dnevničkih zapisa, kao i dramskog pisca čije su drame izvođene na pozorišnim scenama pre svega beogradskih pozorišta.

Iz rukopisne građe pisca odabrano je nekoliko stranica dnevničkih zapisa, kao i skice, karte i albumi vezani za nastanak Zlatnog runa, a iz bogate arhive porodice Pekić skenirane su mnoge povelje, nagrade i priznanja koje su dodeljivane piscu za knjige, radio drame i pozorišne predstave.

Izložbu prati i bogato ilustrovani katalog, kao i Pekićevi intervjui dati RTS-u.

Izložba je nastala 2007. godine, u produkciji Biblioteke grada Beograda, ali ju je autorka proširila novim plakatima i dokumentima.

Deo ove obimne izložbe biće prikazan novosadskoj publici u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ (Vojvode Putnika 2, Novi Sad) do 31. maja 2022. godine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari