Uzbudljivo, drugačije i besno - najboljih 20 pesama za 2022. godinu 1foto: Oblakoder.org.rs

Novi dan, nova lista najboljih stvari iz 2022. godine, ali ovog puta malo drugačija, jer se ova bavi najvrelijim, najenergičnijim i novim mladim muzičarima koji su ostvarili neke od velikih uspeha u svojim žanrovima za ovu godinu.

Kako piše Oblakoder magazin, sigurno znate onu priču o statistici i bikiniju i o tome kako se sve pokazuje, a ništa ne otkriva. Raditi godišnje liste je nešto slično, jer realno ne znače mnogo nikome osim onome ko ih pravi, jer prezentuju ništa više do nekog subjektvinog razmišljanja. Dobro, znači valjda i onima koji su visoko na listi.

Sa druge strane, praviti liste je jako zabavno, i uživamo u tome, evo po ko zna koji put. Prezentujemo najzabavnije, najzanimljivije i najbolje sa domaćih plejlista ove godine. Bilo je tu i mnogo više pesama, projekata koje nisam uspeo da uguram, ali ovih dvadeset su, nadamo se, fin reprezent od svega onog što mlada alternativna scena nudi. Pa ako čak i niste čuli neku od ovih pesama, good for you, jer ćete imati tu prednost da prvi put čujete nešto jako dobro.

Na ovom sajtu je pomenuto dvadeset, odnosno nešto malo preko izvođača, a mi ćemo vam preneti prvih deset.

#10. Spejs Noksi – Izgubljeni raj

Verovatno najbolje hip hop izdanje ove godine je „Kuća Zabave“, ma koliko Noksi imao širok spektar i uticaja ali i utisaka, tako da bi bilo zaista greota da ga vežemo za jedan žanr. Rep se susreće sa klabing kulturom, pa odlazi u pravcu post panka, na način na koji to niko ne radi ovde. „Izgubljeni raj“ se izdvojio kao singl, ali komotno je još nekoliko pesama moglo da se nađe na ovom mestu. Čekalo se dugo, ali očigledno sa razlogom.

#9. KoiKoi – Hrast

Album je od prošle godine, spot je tu tek od pre neki dan, ali pesma živi na nastupima i u ušima sve vreme sa nama. Možda i najupečatljivija njihova stvar, s obzirom na šetanje u žanrovima i energiji. Ovu besnu četvorku vidimo (i slušamo) kako dekonstruišu etno pesmu, slovensku mitologiju, i rokenrol kao ceo žanr. Ako bi trebalo nekome sa strane da pustimo jednu pesmu sa ove liste, verovatno bi to bila ova (1. mesto se ne računa).

#8. Basha – Disko

Najmlađi predstavnik na listi i jedini koji nam pokazuje moć TikToka kao medija i za ove krajeve. Početkom godine niste mogli da pobegnete od „devojke za disko“, a i sad možemo da joj se vratimo. Vrata su otvorena ovom dečku, pa ćemo videti kom pravcu i kraljevstvu će se prikloniti. Da li će uzjahati komercijalni talas za koji svakako ima potencijala, ili će se voziti po ovim našim alternativnim katakombama još neko vreme?

#7. Luka Rajić – Ljubimo se

Mjaukanje kao refren? Što da ne. Autentično otpevana i upakovana pop pesma o jednoj lepoj stvari kao što je ljubljenje, podiže mlađahnog Luku na viši nivo delovanja u indie pop muzici. Već neko vreme je mlada nada, ali sad već ima fin broj hitova u svom džepu, da može da krene dalje.

#6. Vizelj – Struja

Evo ih i ovi. Čini se da već godinama izbacuju pesmu po pesmu, koje su se konačno našle na albumu (koji je izašao pre neki dan) koji je jedno malo čudo. „Struja“ je možda i najveći hit (ili barem za ovu godinu), sa sjajnim ritmom koji kao da imitira korake bežanja ekipe koja vam se upravo okačila na banderu i isekla vam je dovod električne energije.

#5. Dolores – Šta te radi

Najbolji debi na sceni ove godine su svakako imale devojke iz benda Dolores. Pesma koja je na pravi način ukomponavala 80s nostalgiju, toliko rabljenu u proteklim godinama, i odsvirala je na moderan način kao pravi reprezent 2022. godine. Priznajte lepo sebi šta vam je sve radila ova pesma ove godine.

#4. Ljubičice – Opet

Možda zavodljivi bitovi i seksi atmosfera nisu nešto što se nužno povezivalo uz Ljubičice sve ovo vreme, ali ova godina ih je izgleda inspirisala u ovom pravcu i fazonu. Fanki raspoloženje koje puslira, efektan spot, i „metak u cevi“. Svako ko je čuo ovu stvar, morao je nakon prvog slušanja da stisne riplej. Sa dve nove pesme (Opet i Možda je vreme), postaju najiščekivanije izdanje 2023. godine.

#3. Kene beri – Karaoke

Uz sve poštovanje prema „Majami Pefkori“, „Zmiji“ i „Bošku Sitiju“, Kene Beri se malo manuo zajebancije i izveo nas je na karaoke, i napravio until this day svoju najbolju pesmu. Slušali smo njegov tužni, heartbreaking EP, na kom se emotivno ogolio, sa dve sporije i drugačije stvari, koje su okružile ovu mrdalicu i hitčninu za pevanje i plakanje. Verovatno jedina pesma na svetu koja povezuje raskid sa artičokama.

#2. Tam – Pogana

Prošlogodišnja zlatna medalja je i ove godine pokazala da je u vrhu ovog poteza koji spaja alternativu i pop muziku kod nas. Pogana se poslužila melos instrumentalom, buljotres ritmom i vrelim spotom – svim onim što je potrebno za hit, a nadamo se da ste prisustvovali žurkama i njenim nastupima, samo da biste videli delirujum koji ova pesma izaziva među ljudima.

#1. Konstrakta – In Corpore Sano (a i realno ceo „Triptih“)

Svaki put kad bih pisao ovu godišnju listu, prvo bih krenuo od prvog mesta, a ove godine mi posao nikad nije bio lakši. Realno, pesma koja je obeležila godinu, ali je i samo jedan deo troglave aždaje kao što je triptih, gde uz „Nobl“ i „Mekano“ čini sjajan paket kontemplacije o životu u zemlji Srbiji 2022. godine.

Ipak, centralna pesma posle Evrovizije postala je most između „dve Srbije“, koji začudo, nije smetao ni jednoj ni drugoj. Pesma koju su znali i voleli svi, od Saše Popovića, do Ćomija padavičara koji i dalje bleji ispred Akademije koja ne radi već deceniju i priča kako je nekad bilo bolje. Takvog ujedinitelja u ovom narodu nije bilo još od Svetoga Save. Pa šta nas onda košta da joj damo prvo mesto liste najboljih pesama godine?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari