60 godina edicije Nikad robom: Protkano ličnim pristupom životu 1Foto: SKC Promo

Izložba Društva ljubitelja stripa Maksim : 60 godina edicije „Nikad robom “ biće otvorena večeras u 19 sati u Studentskom kulturnom centru tribinom u Velikoj sali na kojoj će govoriti Borisav Čeliković, Vasa Pavković, Milan Miletić a moderator će biti Sara Bujak.

Povodom ovog događaja strip autor Borivoje Grbić podseća da u storiji srpskog stripa, ako se izuzmu predratni izdavači, nema važnijeg od „Dečjih novina“, a u brojnim izdanjima „Dečjih novina“ nema važnije edicije od „Nikad robom”.

“Od skromnih početaka u obliku školskog lista, za relativno kratko vreme, Srećko Jovanović i njegov urednički tim uspeli su da naprave giganta na domaćoj izdavačkoj sceni” Zašto je „Nikad robom“ toliko važniji naslov od svih ostalih?

Što se tiče „Dečjih novina“, „Nikad robom“ bio je savršeni poligon za isprobavanje novih pristupa i tema, formata i obima koji je bio „lak” za proizvesti, tako da su sveske mogle zadovoljiti potražnju čitalaca. To se pokazalo kao dobar izbor kada su „Mirko i Slavko“ zauzeli tron u prodaji domaćih strip izdanja. Neki bi rekli da su se zvezde poklopile, ali čitajući Srećkov „Veliki san” u kome opisuje svoje druženje sa Desimirom Žižovićem Buinom, i shvatajući kakva je osoba Buin bio, svi su izgledi da je za uspeh „Mirka i Slavka“ najzaslužnija lična investiranost autora u serijal koji je pisao i crtao crpeći svoja iskustva, i protkao svojim pristupom životu.”, navodi Borivoje Grbić.

Prema njegovim rečima pored Mirka i Slavka, „Nikad robom“ podario nam je Tajanstvenog viteza, Akanta, Blažu i Jelicu, Dabišu ali i brojne druge likove, kako iz srpske istorije i književnosti, tako i iz istorija i književnosti ostalih delova Jugoslavije. Zato je ova izložba zamišljena kao jedan u nizu priloga za istoriju srpskog stripa, kao podsetnik na trudbenike koji su dizali srpski strip iz pepela, i kao podstrek budućim istraživačima”, ističe Borivoje Grbić povodom izložbe koja će biti dostupna publici do 27. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari