"70 filmova za 70 godina" i Zlatni pečat velikanima 1

Film Orsona Velsa „Druga strana vetra“, koji je premijeru imao na Venecijanskom festivalu, otvoriće 21. Festival nitratnog filma u Jugoslovenskoj kinoteci.

Festival će biti održan od 6. do 16. juna, pod sloganom „70 filmova za 70 godina“, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Kinoteci.

Kinoteka 6. juna slavi svoj dan i 70 godina postojanja, jer je tačno pre toliko godina, na ovaj datum, bila održana prva filmska projekcija u Srbiji i na Balkanu.

– Rođendan Kinoteke, 6. jun, idealna je prilika da dodelimo Zlatni pečat za doprinos filmskoj umetnosti onima koji su ga zaslužili – rediteljima Goranu Paskaljeviću, Goranu Markoviću, Srđanu Karanoviću, Rajku Grliću i Lordanu Zafranoviću – kazao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Pantelić je rekao da će nagrade biti dodeljene u sali „Makavejev“ kada će publika biti u prilici da se priseti svih 70 godina postojanja Kinoteke od nastanka, 1949, do danas, šetnjom kroz istoriju ključnih momenata ove institucije, koja će biti praćena rečima i slikom.

– Cela druga polovina ove godine biće u znaku jubileja, pa je tako 6. jun samo početak, jer ćemo 26. septembra predstaviti sveobuhvatnu monografiju o prvih 70 godina Jugoslovenske kinoteke, 25. oktobra bićete svedoci nove stalne muzejske postavke, do sada najambicioznijeg projekta naše institucije na ovom polju – najavio je Pantelić i skrenuo pažnju na panel razgovor koji će se odviti za vreme održavanja 21. Festival nitratnog filma na temu „Očuvanje filmskog kulturnog nasleđa i izazovi digitalnog doba na prostorima bivše Jugoslavije“, 7. juna. Razgovor će okupiti direktore kinoteka i filmskih arhiva sa prostora bivše Jugoslavije – Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Jugoslovenske kinoteke.

– Imena samo nekih od reditelja čije ćemo filmove videti na festivalu, pored Velsa, jesu i: Ernst Lubič, Viljem Diterle, Georg Vilhelm Pabsta, kao i Dziiga Vertov, Dino Rizi, František Vlačil, Frenk Borzejdž, Evald Andre Dipon, Mario Soldati, Kendži Mizoguči i mnogi drugi – najavio je osnivač i direktor Festivala nitratnog filma, Saša Erdeljanović, upravnik Arhiva kinoteke.

On je rekao da će ove godine na festivalu biti filmova iz 30 arhiva, kao i 40 gostiju. Prve projekcije će biti u Kosovskoj ulici, dok su večernje u Uzin Mirkovoj. Pored njih biće održavane i prateće aktivnosti među kojima i promocija knjige o Bati Živojinoviću 14. juna.

Pored filmova pomenutih autora, prikazivaće se i vrlo retka i do sada neviđena ostvarenja o Srbiji i Jugoslaviji, filmovi našeg pionira Koste Novakovića, ali i filmovi „Srpska vojska nastavlja put u otadžbinu“, „Pobeda istočne armije“ i „Od Save do Vardara“, dodao je Erdeljanović. Još jedna zanimljivost će biti i filmovi snimani tokom dvadesetih i tridesetih godina, kada je, kako kaže, svaka bogatija porodica imala aparat i projektor i pored kućnih događaji snimala i druge značajne momente, pa će publika imati priliku da vidi neke od istaknutih ličnosti naše istorije poput Slobodana Jovanovića i Isidore Sekulić.

Umalo nezavršen film Orsona Velsa

Povodom filma koji otvara festival „Druga strana vetra“, Orsona Velsa, Pantelić je istakao da će domaća publika biti prva na našim prostorima koja će kroz bioskopsku projekciju biti u mogućnost da pogleda nedavno završen film ovog velikana. Pojasnio je i to da je on sniman tokom sedamdesetih godina, ali Vels nije uspeo da ga završi i izmontira sve do svoje smrti 1985. godine. To nje pošlo za rukom Piteru Bogdanoviču i film je premijerno prikazan prošle godine u Veneciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari