Aja Jung: Pozorište sad ima još važniju ulogu u društvu, postalo je utočište 1Foto: Promo/Mozzart

Igra je umetnost kojoj ne treba reč, samim tim ni prevod ili titl. Međutim, ako je vrhunska, ona je rečitija od svakog dramskog teatra. Zato smo se opredelili za slogan koji slavi i veruje vrhunskoj igri. Ovim rečima osnivač i direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung najavljuje još jedan spektakl u režiji svetskih umetnika, koji već skoro dve decenije daju poseban sjaj srpskim pozornicama.

Od osnivanja je predstavljeno više od 450 koreografskih ostvarenja, a 19. izdanje omiljene prolećne omiljene prolećne manifestacije za ljubitelje pozorišta i savremene igre podržala je kompanija Mozzart.

Društveno odgovorna poruka “U igri na humanost svi pobeđujemo” prepliće se sa ovogodišnjim sloganom “Verujemo u jednu igru”.

Festival otvara proslavljena baletska kompanija Lines Ballet koju vodi čuveni koreograf vizionar Alonzo King, 16. marta u “Madlenianumu”.

“Neponovljiv je osećaj kada uspete da kreirate i organizujete umetnički događaj koji izmamljuje aplauze i emocije publike. I tako svake večeri, na svakoj pozornici… Nakon teškog perioda pandemije, pozorište ima još važniju ulogu u društvu. Ono postaje utočište. Zahvalni smo kompaniji Mozzart, kao i svim institucijama kulture i sponzorima, koji su prepoznali vrednosti koje nadalje zajednički negujemo. Od svake saradnje očekujemo da traje, i da bude uspešna. Važno nam je da naši partneri, firme koje veruju u umetnost i njen potencijal u društvu, budu zadovoljne programom festivala, plasmanom manifestacije u zemlji i svetu”, istakla je Aja Jung.

Organizatori festivala se trude da svaka edicija bude drugačije i donese nešto novo u odnosu na prethodnu.

“Ove godine, pažnju su nam privukle tehnički superiorne koreografske postavke, kao i goruće teme savremenog društva. U isto vreme, spisku afirmisanih i slavnih koreografa, dodali smo nekoliko veoma mladih autora. Rizik je važan za festivale, kao i za pridobijanje nove publike”, naglasila je Jung.

Mozzart već duži niz godina podržava različite kulturne manifestacije, pomaže razvoj domaće kinematografije kroz sponzorstva filmova i serija, stipendira mlade talente… Početkom 2021. organizovao je humanitarnu online predstavu Balkanski špijun, za pomoć dramskim umetnicima, čije je stvaralaštvo bilo posebno ugroženo u periodu najrigoroznijih epidemioloških mera.

I Beogradski festival igre se susretao sa mnogobrojnim izazovima tokom pandemije.

“Virus je surovo režirao tokom protekle dve godine, menjajući neumorno kalendar festivala. Nismo odustajali od najavljenih predstava i gostovanja, već smo ih samo odlagali, dok se ne steknu uslovi za izvođenje. Tako smo od prethodnih festivalskih izdanja napravili prave maratone umetničke igre. Bilo je iscrpljujuće, ali smo pokazali odgovornost prema našoj publici i svim partnerima. Nadamo se da će 19. Beogradski festival igre proteći onako kako je zamišljen. U ovom trenutku, sve avio karte su kupljene”, zaključuje Aja Jung.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari