Akcija za osnovce „Čitam, pa šta“ 1Foto: citampasta.rs/ Biblioteka grada Beograda

Biblioteka grada Beograda treću godinu za redom poziva sve beogradske osnovce da se uključe u akciju za podsticanje čitanja „Čitam, pa šta“.

Sva deca koja žele, u prilici su da se jave samostalno ili preko bibliotekara osnovnih škola koje pohađaju i, u rokovima koji su za to predviđeni, pošalju nam pisane ili crtane radove na temu knjiga koje su pročitali a koje smo odabrali za svaki razred ponaosob. Adresa je [email protected]

„Program „Čitam, pa šta“ osmišljen je kao akcija čiji je cilj promovisanje čitanja i razvijanje kritičko-umetničkog odnosa prema knjizi. Projekat organizuju bibliotekari opštinskih biblioteka u sradnji sa bibliotekarima osnovnih škola, pri čemu je iz svake škole na teritoriji određene opštine uključeno po 10 najuspešnijih učenika.Uspešnost učenika procenjuju učitelji, profesori i bibliotekari osnovnih škola. U akciju su uključeni učenici od 2-8. razreda osnovnih škola“, navode iz Beblioteke grada Beograda.

U svrhu realizacije projekta „Čitam, pa šta“ napravljen je sajt www.citampasta.rs. na njemu se nalaze skenirane naslovne strane knjiga koje učestvuju u projektu Čitam, pa šta, tj. koje su deca u obavezi da pročitaju. Prvi nivo čine naslovi predviđeni za školsko takmičenje. Drugi nivo čine naslovi predviđeni za opštinsko takmičenje, dok treći nivo čine skenirane naslovne strane literature obavezne za učešće na gradskom takmičenju. Svaka skenirana strana otvara se dvoklikom i time će biti moguće iščitati sve prikaze koje su deca pisala i videti ilustracije koje te prikaze prate. Svaki prikaz može biti obima do 2.000 karaktera (proveriti putem opcije Word Count), a prateća ilustracija veličine ekranske rezolucije – 96 dpi.

U oktobru bibliotekari osnovnih škola dobijaju spisak literature koju je (po uzrastima) neophodno da deca pročitaju. Spisak literature za školsko takmičenje podrazumeva tri naslova (isključujući knjige iz školske lektire bilo kog uzrasta), za opštinsko takmičenje predviđeno je četiri naslova (što znači da se najuspešnijima iz svake škole dodaje po jedan naslov), dok je za gradsko takmičenje predviđeno pet naslova (odgovarajućih za taj uzrast). Svi naslovi saopštavaju se u jesenjem periodu i svi naslovi identični su za učenike svih škola (ne postoji mogućnost promene). Spiskove literature odabrali su bibliotekari opštinskih biblioteka sistema BGB-a, uz najveći angažman kolega iz Dečjeg odeljenja BGB-a.

U oktobru/novembru bibliotekare osnovnih škola učenicima u školama u kojima rede prosleđuju spiskove literature neophodne za čitanje. Svaki učenik koji želi da učestvuje u obavezi je da pročita sve tri knjige namenjene školskom takmičenju, te i da, učitelju, profesoru ili bibliotekaru podnese sva tri literararna ili likovna prikaza.

U februaru (do kraja meseca) svi bibliotekari osnovnih škola u obavezi su da gotove pisane ili crtane radove vezane za određeno delo pošalju na adresu [email protected], ali radove samo onih učenika koji su svoj prikaz dela i ilustraciju uradili „savršeno“ (Svaka osnovna škola ima pravo samo na 10 radova – za sve učenike zajedno.) Formate u kojima se radovi šalju moguće je preuzeti sa sajta.

U martu komisija (stručni žiri BGB-a) odabira najuspešnije učenike, te će u toku tog meseca deca plasirana na opštinsko takmičenje „uraditi“ prikaz još po jedne pridodate knjige (što će bibliotekari škola poslati na adresu [email protected] kako bi isti bili pridodati određenim novim skeniranim naslovima. U aprilu će komisija (stručni žiri BGB-a) ponovo pregledati novopristigle radove, te iste i proceniti. Po jedan učenik sa svake opštine ima pravo da konkuriše sa po jednom novoprikazanom knjigom za gradsko takmičenje. U maju će stručna komisija pregledati sve radove i odabrati jedan najuspešniji (uz mogućnost nagrađivanja više učenika za ilustraciju, originalnost, kreativnost). U maju će biti održano svečano uručenje nagrada u Rimskoj dvorani BGB-a, uz želju da svi učenici koji su imali učešća u akciji prisustvuju.

Knjige su nabavljene uz podršku Ministarstva kulture Srbije, a Biblioteka grada Beograda najuspešnije učenike nagrađuje tabletom.  

SPISAK LITERATURE

2. razred:

Školsko takmičenje:

„Lota pravi lom“, Astrid Lindgren

„Strah od knjige“, Suzana Tamaro

„Ja i moja sestra Klara“, Dimitar Inkiov

Opštinsko takmičenje:

„Priča o Tataliji“, Vesna Aleksić

Gradsko takmičenje:

„Priča o dobroj metli“, Dejan Aleksić

3. razred:

Školsko takmičenje:

„Čika Fjodor, pas i mačak“, Eduard Uspenski

„Ronja, razbojnikova kći“, Astrid Lindgren

„Koga se tiče kako žive priče“, Dejan Aleksić

Opštinsko takmičenje:

„Doživljaji mačka Toše“, Branko Ćopi’

Gradsko takmičenje:

„Sudbina jednog Čarlija“, Aleksandar Popović

4. razred:

Školsko takmičenje:

„Mač kneza Stefana“, Dragan Lakićević

„Riba ribi grize rep“, Jasminka Petrović

„Agi i Ema“, Igor Kolarov

Opštinsko takmičenje:

„Ovako je to bilo“, Branko Stevanović

Gradsko takmičenje:

„Očarane naočare“, Svetlana Velmar Janković

5. razred:

Školsko takmičenje:

„Tajna žutog balona“, Nikol Lezije

„Misterija Ginkove ulice“, Uroš Petrović

„Čarli i fabrika čokolade“, Roald Dal

Opštinsko takmičenje:

„4 ½ prijatelja“ (neki od delova), Fridrih Joakim

Gradsko takmičenje:

„Tata, ti si lud“, Vilijam Sarojan

6. razred:

Školsko takmičenje:

„Knjige lažu“, Darko Macan

„Devojčica sa šestog meseca“, Muni Vičer

„Voli te tvoja Kler“, Ivon Princ

Opštinsko takmičenje:

„Žurka“, Milenko Maticki

Gradsko takmičenje:

„Srce“, Edmondo de Amičis

7. razred:

Školsko takmičenje:

„Ovo je najstrašniji dan u tvom životu“, Jasminka Petrović

„Eni iz Zelenih zabata“, Lusi Mod Montgomeri

„Hobit“, Džon Ronald Rejel Tolkin

Opštinsko takmičenje:

„Tajni dnevnik Adrijana Mola“, Sju Tauzend

 Gradsko takmičenje:

„Ćao, ti“, Pjumini/Marini

8. razred:

Školsko takmičenje:

„Šešir profesora Koste Vujuća“, Milovan Vitezović

„Zbogom mojih petnaest godina“, Klod Kampanj

„Afrika“, Krejg Koling

 Opštinsko takmičenje:

„Duhovo dete“, Sonja Hartnet

Gradsko takmičenje:

„Prva Ljubav“, Miroslav Antić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari