Počeo kviz za subotičke osnovce “Čitam i skitam”, zbog epidemije kovida odvijaće se onlajn 1Foto: J. Patarčić

Gradska biblioteka u Subotici već 14. godinu u nizu organizuje kviz za podsticanje čitanja pod nazivom “Čitam i skitam”, koji je namenjen svim učenicima osnovnih škola iz Subotice i prigradskih naselja.

Kviz je počeo danas i trajaće do 31. marta, a zbog nepovoljne epidemiološke situacije, i ove godine će se odvijati onlajn.

Uslov koji đaci treba da ispune da bi učestvovali u kvizu je da budu članovi Gradske biblioteke, te će za vreme trajanja kviza moći da se učlane ili obnove svoje članstvo po promotivnoj ceni od 300 dinara.

“Ove godine smo kviz posvetili temi koju deca najviše vole, a to su mitovi i legende. Potrudili smo se da uvrstimo neke lokalne i nacionalne legende, odnosno da ih upoznamo sa legendama iz ovih krajeva, a u mitove smo uključili one najinteresantnije i praktične stvari, pa čak i izraze koje koristimo iz mitova”, kaže Bernadica Ivanković, bibliotekarka Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke u Subotici.

Počeo kviz za subotičke osnovce “Čitam i skitam”, zbog epidemije kovida odvijaće se onlajn 2
Kviz „Čitam i skitam“, foto: J. Patarčić

Cilj kviza je da se deca edukuju, zabave, ali pre svega, druže sa knjigom. Nakon što pročitaju predviđeno štivo, popunjavaju upitnik koji im je dostupan na sajtu Gradske biblioteke.

“S desne strane se nalazi slika našeg kviza, na koju kada kliknu, otvori se upitnik. Sve što treba da pročitaju, nalazi se u upitniku koji je pun linkova, video sadržaja, kjuar kodova koje mogu da očitaju, a potom da odgovore na pitanja”, objašnjava Marijana Tenodi, bibliotekarka Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke u Subotici.

Kao i prethodnih godina, učesnike kviza očekuju brojne nagrade, a izvlačenje srećnih dobitnika biće organizovano 4. aprila, kada će se obeležiti Međunarodni dan knjige za decu.

Iz Gradske biblioteke u Subotici poručuju da će tokom trajanja kviza posetiti što veći broj škola, ukoliko to bude bilo moguće, kako bi na taj način podstakli što više mališana da učestvuju u kvizu.

“Potrudićemo se da dopremo do svakog deteta. Kviz se realizuje i u našim ogranicima u Tavankutu, Maloj Bosni, Bajmoku, Paliću, Čantaviru, Starom i Novom Žedniku, gde deca, takođe, mogu da dobiju informacije, materijale i sve što im je potrebno za učešće u kvizu”, poručuje Bernadica Ivanković.

Prošle godine u kvizu “Čitam i skitam” učestvovalo je oko 600 učenika osnovnih škola iz Subotice i prigradskih naselja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari