"Taksi bluz" - akcioni road movie kao romantična komedija 1Foto: Promo

Premijera filma „Taksi bluz“ reditelja Miroslava Stamatova biće održana 16. januara u Sava centru, a iste večeri će se film prikazati i u Cineplexx Ušću, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije u bioskopu Roda Cineplexx.

U pitanju je uzbudljiva, romantična komedija, istovremeno i šarmantni road movie u kome je glavni junak Marko – Andrija Milošević, simpatični, propali dramaturg koji godinama radi kao taksista. NJegove avanture pratićemo tokom jedne urnebesne noći kada se naizgled normalan radni dan na njegovom poslu pretvara u haos jer se u taksi vozilo ušunja mali Damir koji je pobegao iz doma za nezbrinutu decu i koji je u potrazi za ocem. NJihova vožnja će se pretvoriti u gomilu suludih situacija sa mnoštvom likova koje će prodefilovati kroz taksi.

– Iako ga opisujemo kao romantičnu komediju koja ima melodramske momente, momente akcione komedije, sve to je trebalo spakovati u jedan film, a da on pri tom imam smislenu celinu, što je bio ogroman izazov – kazao je reditelj Miroslav Stamatov za svoj dugometražni prvenac. On je pomenuo akcionu sekvencu koju su, kako kaže, zvali „Potera broj dva“.

– Dugački deo u filmu, koji traje skoro 10 minuta, u startu me je možda najviše privukao – da savladamo to čudovište koje je bilo ogromno. Ideja je bila da napravimo poteru kakva se retko viđa ovde, sa komičnim prizvukom. Često se dešava da se, kada se snima potera u domaćem filmu, postavi statična kamera i dva automobila prođu. Mi to naravno nismo hteli da uradimo, već da poteri damo „meso“ da bi se osetilo uzbuđenje – istakao je Stamatov.

– Ono na šta sam ponosan jeste što je cela ekipa u velikom broju debitantska i ali su napravili sjajan posao, kao matori, što se kaže – rekao je producent i scenarista Marko Jocić. Prema njegovim rečima, „budžet filma je dosta skroman za naše uslove“. – Noćno snimanje nije bilo lako, ali se mladi kolega pokazao kao jedan veliki profesionalac – istakao je Jocić komentarišući rad mladog glumca Todora Jovanovića. – Tokom snimanja kada se umorimo a vidimo da je on odmoran i čio, i mi se probudimo – dodao je.

Glumica Milena Predić kazala je da je sebi dala zadatak da „svoju privatnu histeriju smesti u žanr komedije“.

– Privatno sam mnogo histeričnija i to uopšte nije toliko simpatično, tako da me je Marko stalno podsećao: „nemoj da zaboravi, to je komedija“. Drago mi je što moj lik doživi neku vrstu tranzicije. Ona uđe u film kao nesnađeni filolog, shvati ko je čovek u koga se zaljubila i postaje akciona heroina – kazala je Predić.

Za Sandru Silađev „Taksi bluz“ je prvi film u kome ima „malu, ali ubitačnu ulogu“. Za scenario je rekla da je fantastičan i da je vrištala od smeha dok ga je čitala, stoga ni ulogu nije mogla da odbije.

– Čim sam pročitala scenario, pristala sam da glumim u filmu ali nisam znala koja je glumačka ekipa u pitanju. Kada sam videla sa kakvim glumcima glumim u sceni, umalo nisam pala u nesvest. To je za mene bilo ostvarenje snova jer sam oduvek želela da stanem rame uz rame sa Nikolom Đuričkom, Borisom Milivojevićem, Bojanom Dimitrijevićem, Andrijom Miloševićem. Mislila sam da sanjam – kazala je Silađev.

Glumac Aleksandar Jovanović u filmu glumi transvestita Gocu i drugi put sarađuje sa rediteljem. Prvi put je bilo zanimljivo jer je tada glumio jednoroga i go u trikou trčao po poljani, tako da je, kako je rekao, ovo logičan sled događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari