"Čovek od ritma i energije": Ko je Aleksandar Radulović, perkusionista najboljeg domaćeg orkestra, koji je apelom skrenuo pažnju na položaj Filharmonije? 1Foto: Beogradska filharmonija

Ja sam onaj koji svira u 800 litara vode, u felne, olovne ploče, neobične instrumente, imitira ptice, fosile, prirodne nepogode. Ja sam onaj koji zviždi, lupa, skače. Nije mi strano ni gutanje vatre, žongliranje i slično. Ja ritmom dočaravam od španske kafane do bečke dvorane.

Posebno sam ponosan na energiju koju moje kolege i ja nesebično prenosimo svakog petka publici Beogradske filharmonije. I ponosan sam što BGF značajno menja poimanje umetnosti u Srbiji – ovako sebe na zvaničnom sajtu Beogradske filhamonije predstavlja Aleksandar Radulović, perkusionista najboljeg domaćeg orkestra koji se ubraja u prvih deset filharmonija na planeti.

Ako je na poslednjem Novogodišnjem koncetu BGF “Sve zvezde Filhramonije” sa kolegom Ivanom Marjanovićem pokazao na čemu sve ume da stvori zvuk i svira, Radulović je prošlog petka na “Kolarcu” potvrdio i da je, kao čovek od ritma i energije, spreman i da u ime svih filharmoničara pred koncert pročita javni apel publici i Ministarstvu kulture povodom zabrinjavajućih okolnosti u kojima Filhamonija radi.

Tako se usred jubilarne 100. sezone BGF i posle uspešne prve kineske turneje javno razotkrilo da iza magičnog zvuka filharmoničara stoji ne baš lepa situacija – “dve i po godine nerešeno v.d. stanje, najmanje plate orkestarskih muzičara u regionu, sramno mali budžet, rad bez reklame, obnovljenih koncertnih uniformi, bez čvrstih uverenja da će se zidati nova zgrada Filhamonije”.

Povodom kritika odlazećeg ministra kulture, Radulović kaže da javni apel nije politika i stvar prestiža, nego pitanje egzistencije, uz optimizam da će se i u državi shvatiti da je ulaganje u kulturu najsigurnija investicija za budućnost.

Aleksandar Radulović jedan je od najboljih srpskih perkusionista.

Završio je beogradske muzičke škole ”Mokranjac” i “Petar Konjović”, kao i Muzičku akademiju u Beogradu 2009. u klasi profesora Miroslava Karlovića i Srđana Palačkovića.

U BGF je najpre svirao kao honorarni član od 2005, a od 2010. je stalno zaposlen u ovom orkestru.

Jedno vreme bio je timpanista Crnogorskog simfonijskog orkestra, a pored angažmana u BGF, radi kao honorani član orkestara RTS, Narodnog pozorišta u Beogradu, Opere i teatra Madlenianum.

Pored klasične orkestarske muzike, Radulović svira i u mnogim ansamblima zabavne muzike kao multi-perkusionista, a vodi i Školu za udaraljke.

Bio je član i etno sastava “Sanja Ilić i Balkanika” sa kojim je odsvirao više od tri stotine koncerata širom Srbije i sveta.

Specijalnost Aleksandra Radulovića su udaraljke sa Bliskog istoka – tarabuka, tembe, rik, def.., kao i latinoamerički kahon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari