Antigona u koprodukciji pozorišta “Zoran Radmilović“ i Narodnog pozorišta Priština 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Nakon uspeha I brojnih priznanja na prestižnim pozorišnim festivalima u Srbiji koje je osvojila predstava Žene iz Troje koje po Evrpidovom tekstu režirao Nebojša Bradić,  rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, dva pozorišta nastavljaju saradnju.

Ovoga puta je to Antigona koju će režirati Nenad Todorović i čija je priprema već krenula. Na probama je čitano nekoliko Antigona : Sofoklova, Žana Anuja, Bertolda Brehta, Janoša Glavackog I kako objašnjava reditelj neka vrsta radioničarsko- dramaturškog procesa kroz koji su prošli doprinela je da se shvati  da je čitava plejada komada različito tumačila istu antičku temu koja je jedan od nekoliko stubova evropske kulture.

„Antiratni motiv je jedan deo predstave, a drugi žena koja se buni u društvu ekstremnog muškog koncepta vladavine zakona i onoga što je božansko kao mera, što je za Antigonu najvažnije. Mi ćemo probati da kabaretskim tumačenjem nečega što je tradicionalno i sveto, a to je tragičko biće, suprotstavimo pijedestalu savremenog građanina, a to je robovanje društvu u kome živimo. U toj proceduri doći ćemo do toga da vidimo Antigonu kao heroinu u društvu u kome je sve postalo cirkuzantsko“ – kaže reditelj  Nenad Todorović, dodajući da je osnovna ideja predstave vezana za Brehta koji iz mitološke sfere komad prebacuje na teren političkog i kritikuje kapitalizam.

Među brojnim koprodukcijama u minule dve godine, a izdvajajući kao najuspešniju saradnju sa zaječarskim pozorištem, direktor Narodnog pozorišta Priština Predrag Radonjić ističe da su Žene iz Troje najuspešnija predstava i umetnički i komercijalno i festivalski i da se saradnja nastavlja.

„Verujem da će Antigona biti jako uspešna, dobra predstava kojom će se ponositi i prištinsko i zaječarsko pozorište. Na ovaj način mi nastavljamo u najboljerm smislu da razvijamo saradnju  u okviru naših finansijskih , stvaralačkih i drugih kapaciteta koje posedujemo, kako bismo napravili  najbolje što možemo“ – smatra Radonjić.

Antigona u koprodukciji pozorišta “Zoran Radmilović“ i Narodnog pozorišta Priština 2
Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U uspeh Antigone veruje i prvi čovek pozorišta “Zoran Radmilović” u Zaječaru.

„Ova predstava će se uskoro raditi punim tempom i u njoj će učestvovati petoro zaječarskih glumaca i to ne u sporednim ulogama, već će za glavne uloge biti alternacije zaječarskih i prištinskih glumaca . Nadamo se da će i ova predstava biti pun pogodak naših pozorišta“ – kaže direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić.

Na pres konferenciji održanoj danas u Zaječaru osim o novoj predstavi bilo je reči  o predstojećem pozorišnom festivalu Dani Zorana Radmilovića koji treba da bude održan od 16. do 23. oktobra.

„Mi smo ga pripremili i nadamo se da će festivala biti s obzirom na to da je već održano Sterijino pozorje, da se održava festival u Šapcu. Na našem festivalu biće izvedeno osam predstava u glavnom programu i dve u pratećem. Na Festivalu malih pozorišnih formi , koji je festival u festivalu, učestvuje  pet divnih predstava, koje nisu samo monodrame. Ono što nas posebno raduje su promocije knjiga, izložba slika sestričine Zorana Radmilovića, Selene Vicković, predfestivalsko veče na kome će se predstaviti književnik Adam Puslojić, U programu „Pesnici Zoranu Radmiloviću“   glavna reč imaće Bane Milanović, značajni srpski pesnik. S obzirom da ove godine nismo bili u mogućnosti da organizujemo Antika fest, manji deo festivala biće izveden na Zoranovim danima kroz izložbu slika sa ranijih festivala „Antika fest“ i okrugli sto“ – kazao je Vladimir Đuričić.

Pozorišni festival Dani Zorana  Radmilovića ove godine otvoriće predstava Žene iz Troje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari