Antigona zaječarskog i pozorišta iz Prištine premijerno na Feliks Romulijani 1Foto: Promo

Tragedija „Antigona“ koju je, prema Sofokleovom tekstu, adaptirao i režirao Nenad Todorović, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, večeras će biti odigrana na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana. Zaječarska publika je na premijerno izvođenje ove “Antigone” čekala par meseci, budući da je premijera bila početkom maja u Gračanici.

Reditelj Todorović je, kako sam objašnjava,  “originalnu Antigonu” uzeo kao početnu poziciju sa koje je tumačio osnovnu dramaturšku liniju i pobunu jedne žene protiv osionog vladara. Objašnjava da je “komad Antigona  jedan od nosećih stubova antičke kulture koji drže sigurnu kuću evropske civilizacije”.

-Njen etički temelj i koreni iz koga se razgranalo pozorište koje poznajemo. Pobuna jake Antigone protiv neumoljivog tiranina, njen strašni kraj kao product borbe za etička načela, ljubav koju vladar smatra ravnoj izdaji, biće inspiracija remek delima koja će biti napisana kroz vekove koji nam prethode  – smatra reditelj Todorović, koji je pred premijeru Antigone u Gračanici izjavio medijima:

-Predstava će biti zabavna, neće niko zaspati, garantujem. Imamo živi bend na sceni koji doprinosi utisku da nema cirkuske šatre bez dobre muzike. Ono što je važno, napravili smo cirkus smrti. Pobuna nije moguća, ona može da ima posledice – kao u komadu `Antigona` da padne Kreont – ali, naravno da će banda oko njega dovesti sutra novog Kreonta. Antigona ostade mrtva, baš kao i njeni principi i sva njena etička načela. Ključ ovog komada je kada joj sestra kaže: `Gde si pošla tako mala protiv ovako velikih`? Koliko god da je ona simbol snage, u našoj predstavi će doživeti ideološki krah jer živimo u doba prećutnog dogovornog nihilizma, jer smo svi mi postali neznabošci, a kako kaže Dušan Makavejev, koji je bio ateista, “društvo bez Boga ne može dugo da postoji”.

U glumačkoj podeli su glumci zaječarskog i Narodnog pozorišta Prištine Ivana Bartunjek, Igor Damnjanović, Jelena Orlović, Miloš Đuričić, Branko Babović, Nebojša Đorđević, Strahinja Bičanin,  Nikola Đorđević, Vujadin Milošević i Miloš Tanasković.

Scenograf je Goran Stojčetović,  kompozitor Bratislav Radovanović, kostimografkinja Bojana Кostadinović,  dok su tehničko rešenje, izrada i montaža scenografije, kao i izrada kostima i tehnička realizacija product zaječarskog pozorišta “Zoran Radmilović”.

-Posle predstave Žene iz Troje ovo je drugi komad koji je rađen u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” i Narodnog pozorišta iz Prištine i da će biti jednako uspešan kao prethodni – kažu u zaječarskom pozorištu.

Nakon zaječarske pozorišne publike u to će moći da se uveri i publika na  “Viminacium festu”  pozorišnom festivalu u Arheološkom parku Viminacijum, gde će Antigona biti igrana 24. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari