Antologija ruskog aforizma 1Foto: FreeImages / Judith P. Abrahamsen

Pod naslovom „Veliko u malom“ beogradska izdavačka kuća „Srpska reč“ objavila je antologiju savremenog ruskog aforizma koju je priredio i preveo satiričar Aleksandar Čotrić.

Reč je o kapitalnom umetničkom i orginalnom delu, prvom takve vrste na srpskom jeziku u kojem se nalazi više od četiri hiljade aforizma, saopštilo je Udruženje književnika Srbije.

Recenzent Antologije Vitomir Teofilović konstatuje da je Antologija „Veliko u malom“ prvo pravo otkriće ogromne riznice savremenog ruskog humorističko-satiričnog duha.

On je ocenio da se ruska satira može meriti sa srpskim aforizmom, unikatnim u svetu tokom poslednjih pet decenija, ali je po tematskom dijapazonu i misaonom kapacitetu (filozofskim i sociopsihološkim implikacijama) fenomen bez premca.

Aleksandar Čotrić ističe da su ruski roman, pripovetka, poezija i drama poznati širom sveta, što nije slučaj s ruskim aforizmom koji je po umetničkoj vrednosti u samom svetskom vrhu.

„Mnogi aforizmi, pa i najkraći, govore o najkrupnijim i najvažnijim temama, kao što su život, zdravlje, razum, istina, dobro, zlo, pravda, sloboda, ljubav, Bog, umetnost, nauka, ideje, društvo, porodica… Neke od ovih formulacija po svojoj dubini, poučnosti, lapidarnosti i univerzalnosti podsećaju na antičke mudrosti, ili vekovima stare poslovice drevnih naroda“, navodi Čotrić.

Antologija će biti predstavljena pred publikom 13. septembra u Udruženju književnika Srbije i 18. septembra u Ruskom domu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari