Foto: www.muzej-topolivnica.rs

Radi se, naime, o nekadašnjem industrijskom objektu koji je od neprocenljivog, preciznije, presudnog značaja za industrijski razvoj Srbije, i koji predstavlja tipičan primer industrijske arhitekture, karakteristične za zapadnoevropske zemlje (Nemačka i Francuska) u drugoj polovini 19. veka, naglašava se u obraćanju Sindikata Zastavine fabrike oružja nadležnima u Vladi Srbije i međunarodnoj javnosti.

Zgrada Muzeja „Stara livnica“, koja je locirana u delu nekadašnjeg kragujevačkog Vojnotehničkog zavoda (VTZ), poznatog po nazivu „Knežev arsenal“, u vlasništvu je fabrike Zastava oružje, koja je pod upravom Ministarstva odbrane i u vlasništvu države Srbije. Usled totalne nebrige vlasnika, tvrde u oružarskom Sindikatu, zgrada Muzeja je konstantno na meti vandala „čiji su tragovi već ozbiljno narušili njen vizuelni izgled“, dok je, s druge strane, „urušavanje zgrade svakog dana sve izraženije i vidljivije“. Sindikat je više puta upozoravao fabričko rukovodstvo, kao i bivši Nadzorni odbor Zastave oružja na ruženje i propadanje zgrade Muzeja, ali ni to, nažalost, nije doprinelo promeni odnosa nadležnih prema objektu od velike kulturne i istorijske vrednosti.

– Zgrada u kojoj je smešten muzej „Stara livnica“ najstariji je sačuvani objekat prvog industrijskog preduzeća u Srbiji i na Balkanu, kragujevačke Topolivnice (docnije Artiljerijskog, pa Vojnotehničkog zavoda), te je 1953. (na stogodišnjicu osnivanja Topolivnice – prim. Z. R.) stavljen pod zaštitu države kao kulturno dobro od velikog značaja. Od 1968. godine, kada je Livnica prestala sa radom, u njenoj zgradi je smešten Muzej fabrike Zastava oružje, u kojoj se i danas nalazi pod nazivom „Stara livnica“. Reč je, inače, o jedinstvenoj muzejskoj ustanovi u Evropi, navodi se u obraćanju sindikalaca domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Ističe se, pritom, da je „Stara livnica“ preživela sva ratna razaranja i okupacije, odnosno Prvi i Drugi svetski rat, kao i bombardovanje 1999. godine, da bi danas bila ostavljena bez ikakve i tehničke i druge zaštite, usled čega ubrzano propada (kao i kompletan Knežev arsenal, sa Starom upravnom zgradom Vojnotehničkog zavoda i objektom upravnika VTZ-a, uostalom, koji su takođe deo industrijsko-kulturne baštine od neprocenjivog značaja – prim. Z. R.). Rukovodstvo fabrike i država, smatraju u Sindikatu, nisu zainteresovani da zaštite zgradu i kompleks, u kojem je prvi top u Srbiji, pod rukovodstvom francuskog topolivca Šarla Lubrija, izliven davne 1853. godine.

– Stanje u kojem se nalazi zgrada Muzeja „Stara livnica“ odraz je aktuelne situacije u društvu, koja se ogleda i u apsolutnom nedostatku interesovanja da se očuvanjem najznačajnijeg kulturno-istorijskog nasleđa zaštiti nacionalni i kulturni identitet, konstatuje se u jučerašnjem apelu Sindikata Zastave oružja, koji od Ministarstva odbrane i ministra Aleksandra Vulina „zahteva da preduzme hitne mere kako bi se sprečila dalja radikalna devastacija Muzeja „Stara livnica“.

Ugroženi i „Čaurnica“ i ostali objekti VTZ-a

Oružarski sindikat je juče apelovao na nadležne u Vladi i međunarodnoj javnosti da spreče propadanje i ostalih objekata nekadašnje Topolivnice i potonjeg Vojnotehničkog zavoda. Posebno podvlače slučaj „Čaurnice“ (sagrađene 1911), čija je zgrada, kako tvrde, potpuno devastirana.

– Zbog odsustva domaće podrške trendu zaštite kulturne baštine prinuđeni smo da o stanju u kojem se nalaze Muzej „Stara livnica“ i drugi objekti VTZ-a obavestimo i Međunarodnu profesionalnu asocijaciju muzeja iz domena kulture ICOM. Tim pre što se Srbija svojevremeno, kao potpisnik Međunarodne konvencije koja reguliše ovu oblast, obavezala da daje podršku trendu zaštite kulturne baštine, ističu u Sindikatu Zastave oružja.