Aprilske izložbe u Kulturnom centru Beograda 1Foto: kcb.org.rs

U svoja tri izlagačka prostora Kulturni centar Beograda predstavlja nove izložbe. U galeriji Artget to je Umeće posmatranja.

Posle petodnevne fotografske radionice u Kulturnom centru Beograda i male izložbe učesnika radionice u Francuskom institutu u aprilu 2017, dvanaestoro polaznika/učesnika radionice je pod vođstvom eminentnog francuskog i međunarodno priznatog fotografa Klavdija Slubana nastavilo jednogodišnji kustosko-radionički onlajn proces. Rezultat je izložba Umeće posmatranja dvanaestoro mladih srpskih fotografa: Milene Arsenić, Boška Đorđevića, Teodore Ivkov, Marijane Janković, Milutina Markovića, Maje Medić, Mateja Milenkovića, Milovana Milenkovića, Anđele Petrovski, Emilije Popović, Ivane Tešić, Jelene Žigić po izboru kustosa-mentora Klavdija Slubana. Izložba je otvorena u okviru Beogradskog meseca fotografije.

U Likovnoj galeriji je izložba Nataše Teofilović Izložba druga . i prva. Izložba obuhvata radove koji su nastali u prethodne četiri godine tokom procesa umetničkog istraživanja Nataše Teofilović u različitim medijima: fotografiji, kompjuterskoj animaciji, digitalnoj grafici, video umetnosti i performansu. „U svojim radovima Nataša T istražuje odnos prostora i ljudskog tela, ispitujući razlike između virtuelne i opipljive stvarnosti“ navodi se u eseju Maide Gruden i Ivana Stanića u katalogu)

U Galeriji Poodrum otvorena je izložba ARTTERROR – Fragmenti dualnosti, čiji je kustos Vladimir Bjeličić. Tokom tri decenije rada umetnička asocijacija ARTTERROR, koju čine umetnica Milica Lapčević i FTV montažer Vladimir Šojat, konstantno traga za različitim konceptualnim i kompozicionim rešenjima pokretnih slika. Njihov višedecenijski opus može se posmatrati kao krajnje heterogena celina, ali ga treba pažljivo sagledati pre svega u odnosu na kontekst novotalasnog poleta odnosno novih alternativnih kulturnih i životnih modela osamdesetih godina prošlog veka. Izložba Fragmenti dualnosti počiva na dubinskoj analizi i interpretaciji umetničko-partnerskog odnosa, specifičnih i pojedinačnih težnji Lapčević i Šojata, ali i na razmatranju savremenih društvenih i političkih tema sa ironijskom distancom.

Sve tri izložbe otvorene su do 3. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari