Autonomija mišljenja 1

Izdavačka kuća Službeni glasnik predstavila je danas drugo izdanje knjige razgovora Miloša Jevtića sa Darkom Tanaskovićem, ambasadorom Srbije pri Unesku i jednom od najpoznatjih srpskih islamologa.

Suizdavač je Beogradska knjiga. Reč je o naslovu iz Jevtićeve kolekcije „Odgovor“ koja ove godine obeležava 40 godina postojanja ima dvestotinak naslova.

Prvo izdanje „Autonomije mišljenja“ objavljeno je pre sedam godina na osnovu razgovora vođenih tokom 2008. i 2009. godine. Drugo izdanje dopunjeno je kazivanjima poznatih ličnosti srpske kulture na predstavljanjima prvog izdanja, među kojima su akademik Dobrica Ćosić, pisac Momo Kapor, sveštenik Radovan Bigović, a tu je i predgovor Vladete Jerotića. Sadržaj razgovora su različite teme, a najintrigantnije tiču se diplomatskog iskustva ambasadora Tanaskovića u Vatikanu koje daju nov ugao posmatranja na odnose Srbije i Srpske pravoslavne crkve prema Rimokatoličkog crkci i Svetoj Stolici, kao i različite zapadne vizure na kosovsko-metohijsko pitanje i geostrateški, politički i duhovni položaj Srbije između Istoka i Zapada.

– Ovo drugo izdanje, što se tiče razgovora je identično prvom, što znači da su izdržali probu vremena. Ništa nismo menjali, a ocenjeno je da je sve aktuelno i posle sedam godina. Ova knjiga je pokazala moć dijaloga koji se koncentrično širi prolazeći kroz sve krugove stvarnosti – potvrdila je ispravnost ideje koelkcije „Odgovori“ i njen dijaloški pristup stvarnosti – rekao je ambasador Tanasković.

Osim njega o knjizi su govorili direktor Službenog glasnika Jelena Trivan, urednik izdanja Slaviša Orlović i poznati novinar, dugogodišnji urednik u Radio Beogradu Miloš Jevtić, koji je objavio više od 800 razgovora sa najuglednijim ličnostima svetske i jugoslovenske kulture, umetnosti i nauke. Javtić najavljuje i treći knjigu razgovora sa ambasadorom Tanaskovićem pod naslovom „Horizonsti smisla“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari