BEMUS najava: Kamerni hor Madrigal – Marin Konstantin na Kolarcu 1Foto: BEMUS/CEBEF/Promo

Drugog dana BEMUS-a, 02. novembra od 20.00 na Kolarcu, nastupiće svetski poznati kamerni hor iz Rumunije, Madrigal – Marin Konstantin, sa dirigentkinjom Anom Ungureanu. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Kolarčeve zadužbine i onlajn na tickets.rs.

Nacionalni kamerni hor Madrigal-Marin Konstantin je simbol rumunskog i svetskog muzičkog života. Od svog osnivanja 1963. godine, radom legendarnog muzičara i dirigenta Marina Konstantina (1925-2011), hor Madrigal je održao stotine koncerata širom sveta i tako su postali pravi zaštitni znak Rumunije. Standarde u horskoj kamernoj muzici hor je postavio svojim jedinstvenim konceptom koji čine specifični zvuk, stereofonski raspored na sceni i impozantni kostimi članova hora. Repertoar je usmeren na muziku evropske renesanse, gregorijanske i vizantijske crkvene pesme, tradicionalne pesme, kao i klasične i savremene rumunske kompozicije.

Danas je Rumunski nacionalni kamerni hor Madrigal – Marin Konstantin javna koncertna ustanova od nacionalnog značaja u okviru Ministarstva kulture Rumunije. Počasni direktor ansambla je međunarodno priznati dirigent Jon Marin, a od 2014. godine ustanovu vodi Emil Pantelimon. Glavni dirigent hora Madrigal je Ana Ungureanu – učenica i sledbenica maestra Marina Konstantina, a od 2016. godine pomoćni dirigent je Cezar-Mihail Verlan.

U novembru 2016. godine Nacionalni kamerni hor Madrigal-Marin Konstantin je zvanično proglašen za Ambasadora slobode, nade i mira, a dobitnik je i nagrade Žan Nusbaum i Elenor Ruzvelt u Palati Ujedinjenih nacija u Ženevi, tokom Globalnog samita o religiji, miru i bezbednosti.

Do septembra 2022. godine, hor Madrigal je održao u Rumuniji tri velika koncerta, svaki od koncerata sa svojom režijom, scenografijom i dizajnom svetla: predstava Uskršnja nedelja – uključena u nacionalnu turneju u četiri grada – Šekspir – Zvuk i reč, u okviru 13. izdanja Međunarodnog Šekspirovog festivala u Krajovi, Gala Madrigal 59 – 59 GODINA ZA 59 MINUTA u Bukureštu i koncert Ave Marija sa dva nastupa u gradu Konstanci. Hor Madrigal je takođe održao koncerte u Sloboziji i Svetom Đorđu.

Ana Ungureanu je vodeći dirigent Rumunskog nacionalnog kamernog hora Madrigal – Marin Konstantin. Njena vizija i izbor programa pojačavaju jedinstveni koncept hora Madrigal koji čine specifičan repertoar i zvučnost, stereofonski raspored na sceni i impresivni kostimi članova hora. Stečeno profesionalno iskustvo kod osnivača hora Madrigal, maestra Marina Konstantina, sa kojim je Ana Ungureanu sarađivala više od devet godina, omogućilo joj je da postane naslednica ovog legendarnog muzičara. Godine 2022. Ana Ungureanu je dobila nagradu Marin Konstantin za Izvrsnost u muzici. Specijalizovana za dirigentsku delatnost sa umetnicima Marinom Konstantinom i Jon Marinom, Ana Ungureanu je dirigovala na mnogim koncertima širom sveta (Evropa, Izrael, Turska, Rusija, Japan i Kina).

Takođe je stekla višedecenijsko iskustvo u istraživačkom radu i nastavi. Član je žirija mnogih muzičkih takmičenja. Kroz nacionalni program Cantus Mundi koordinira radionicama za horske kompozitore, umetnički bira program rada, komponuje i aranžira dela za horove i nadzire horsku aktivnost u okviru programa. Njena izvođenja objavljena su na nekoliko CD izdanja.

Studirala je na Nacionalnom univerzitetu za muziku u Bukureštu gde je i doktorirala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari