Bendovi koji su napravili požar na sceni 1Foto: Nenad Vujanović

Hali gali je muzička scena za sebe.

Besmisleno je stavljati je u kontekst s mejnstrim kulturom, pošto je novinarstvo zainteresovano samo za senzacije i klikove (no offence). Vest o tome da je neki alternativni bend izbacio spot teško da može da zainteresuje. Mora da postoji medijski prostor da bi ljudi saznali za nešto što bi ih potencijalno zanimalo – tako organizatori Hali gali festivala Marko Radojković i Aleksa Nedić odgovaraju na pitanje kako oni, kao predstavnici supkulture koja šutira prašinu u oči mejnstrimu, vide muzičku scenu na našim prostorima, sa ili bez korone koja dodatno otežava situaciju.

Ovaj festival nastao je pre par godina tako što je okupio mladu andergraund muzičku scenu Beograda i do sada je već stekao kultni status za mnoge ljubitelje „prljavijeg“ i alternativnijeg zvuka.

Neki od najznačajnijih bendova sa ove scene su: Sitzpinker, Gazorpazorp, Proto tip, KOIKOI, Vizelj, Buč Kesidi… a organizatori festivala, pored Radojkovića i Nedića su: Andrea Tesanović, Veljko Milinković i Ivan Ojkić.

Kako dvojica organizatora objašnjavaju, Hali gali je nastao kao inicijativa da se već aktivni bendovi bolje organizuju i da zajedno nastupe na dešavanju koje ima karakter celovečernje rejv žurke.

– Ideja je došla iz potrebe muzičara da malo kasnije nastupaju, pošto se po klubovima obično organizuju koncerti koji počinju ranije, a ti večernji termini su rezervisani za žurke – ukazuju Radojković i Nedić.

Povodom otkrivanja aktivnosti bendova sa ove scene i novih stvari koje su oni protekle godine objavljivali, njih dvojica prave ovonedeljnu plej-listu za Mikstejp za postkarantin.

Naime, na Hali gali sceni vlada ekspresivna sloboda, ovi bendovi i muzičari ne poznaju žanrovske okvire. Prema rečima organizatora, oni evoluiraju i istražuju novu muziku i na taj način se i njihov zvuk menja.

– Mislimo da je svačija želja da bude prihvaćen, samo je pitanje od strane koga i u kom trenutku, kao i to da li neko od njih želi ili ne želi to da prizna – primećuju organizatori dok zvuk i atmosferu Hali galija definišu kao „najbolju“.

Upitani koje su autentične karakteristike, tačnije koji su uslovi koje muzičari treba da ostvare kako bi dobili „status“ Hali gali benda, organizatori navode:  „Treba da budu aktivni, sviraju autorsku muziku i da nam se ta muzika dopada. Žanrovske odrednice nisu toliko bitne.“

– Ne postoji manifest Hali galija, ali postoji neizgovoreno zajedništvo u etru gde se muzičari međusobno poštuju i podržavaju – naglašavaju Radojković i Nedić.

Oni, pored korone, kao najveći trenutni problem muzičara koji nisu ukalupljeni u mejnstrim vide nedostatak novca što guši kreativnost.

– Nema para. Taj manjak para vremenom uguši kreativnost i entuzijazam jer u jednom trenutku morate da prestanete da se bavite onim što volite i počnete da radite nešto drugo da biste preživeli. Nisu svi u toj situaciji, ali to je najveći problem – primećuju organizatori.

Oni objašnjavaju kako biraju nazive za festivale i da li ti nazivi – Požar, Galop, i Cunami, nose simboliku.

– Ideja iza Požara je bila jasna. Hali gali nije postojao i hteli smo da napravimo požar, zapalimo grad, da to bude nešto najbolje. I bilo je. Onda smo sa Galopom ciljali na hvatanje sigurnog zaleta, najveći problem a ujedno i cilj nam je bio da nastavimo sa radom, da se požar ne ugasi i da Hali gali dobije kontinuirani život. Cunami je trebao da se desi u aprilu 2020. i trebalo je da preplavi scenu spajanjem sa „starijim“ bendovima. Kako se termin Cunamija pomerio za oktobar 2020. zadržali smo naziv, ali smo mu dali drugi kontekst. Hali gali je postao trodnevna manifestacija na više lokacija. Simbolika dakle postoji, ali nastaje u hodu – ukazuju organizatori na čijem festivalu svaki put vlada jedinstvena atmosfera.

– Na Hali galiju je atmosfera autentična zato što se u klupskom okruženju dešava festival sa bendovima, sa sadržajima koji su nekarakteristični za prostore gde se dešavaju i gde posetioci dobiju mnogo više sadržaja nego što su platili. Publika je verovatno zbog toga zahvalna, lakše se opušta i uživa, svako na svoj način. Rekli smo već, atmosfera je najbolja!

Oni rečima „baš bez veze“ i „biće bolje“ opisuju situaciju koja je prošle godine vladala i njen uticaj na ljude koji vole svirke i noćni provod.

Upitani šta bi poručili nadležnima povodom uvedenih mera zaštite od korona virusa, da li smatraju da oni adekvatno obavljaju svoj posao, da li pomažu muzičarima tokom ovog perioda, organizatori Hali galija kroz smeh odgovaraju: „Veliki pozdrav za krizni štab.“

Oni otkrivaju šta su bendovi stvarali za vreme izolacije, karantina i tokom 2020. godine. Kako kažu, prvenstveno je tu prednjačio Vizelj, ne zato što su deo festivala već zato što su stvarno „pokidali“, a bend Gazorpazorp bio je najvredniji.

– Sitzpinker su imali fantastičan singl, Proto tip takođe, Gazorpazorp je izbacio par spotova i čitav EP, tako da su oni bili i najvredniji. Čeka nas još dosta iznenađenja i na početku 2021. Jedva čekamo, iskreno – poručuju oni.

Njih smo zamolili i za „sneak peek“ toga kako će Hali gali festival izgledati 2021. godine, ako pre toga ne dođe do smaka sveta, na šta oni odgovaraju da će ova godina biti obavijena velom misterije.

– Evo jedan predlog za novi Hali gali, naziv može da bude „Tamni vilajet“. Ko zna, nismo se konsultovali sa ostatkom ekipe oko imena, možda prihvate – kažu Marko Radojković i Aleksa Nedić.

Bacite pogled na Muzičku atrakciju

Hali gali kompilacija dobila je video otelotvorenje u emisiji Muzička atrakcija. Organizatori objašnjavaju da je ideja bila da svaka pesma ima i vizuelnu komponentu, a jedini u tom trenutku ostvariv način da snime devet spotova je bila emisija Muzička atrakcija.

– Nama je ona jako draga i skoro smo okačili na Jutjub emisiju u celini. Bacite pogled na to, ako niste – poručuju Radojković i Nedić.

Plejlista:

Muzička atrakcija

Vizelj – Novčanice

Sitzpinker – Da li

Proto tip – Podražavanja

Gazorpazorp – Ne bojim se

Savana ft. Stray Dogg – Sposobnost Za Ubijanje

Šajzerbiterlemon – Metak

KOIKOI – Sutra

Zicer Inc. – Hali Gali (Spejs Noksi x Nihil)

Dogs in Kavala – Savo

св. Псета – ЖИВОТ.

Buč Kesidi – Đuskanje ne pomaže

LORENS – Just Because

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari