Foto: Ne davimo Beograd

Oni podsećaju da je grad Beograd ostao bez ijedne specijalizovane dečje biblioteke ili samostalnog dečjeg odeljenja. Nijedno od dva samostalna odeljenja biblioteke za decu, „Čika Jova Zmaj“ i „Neven“, trenutno ne radi.

„Prvo je iseljeno iz kuće Laze Lazarevića u Hilandarskoj ulici, dok se drugo nalazi u zgradi Doma sindikata, koja je privatizovana i u fazi renoviranja. Ova odeljenja se, navodno, zatvaraju zbog lošeg stanja objekata u kojima su smeštena iako u tim prostorima nastavljaju da se organizuju druge vrste aktivnosti i planiraju prenamene. Zato smo prošetali do ovih lokacija i postavili pitanje koje svako dete u Beogradu može postaviti gradskim vlastima: “Zar nije ovde dečja biblioteka?” To pitanje postavili smo i Biblioteci grada Beograda, koja je zajedno sa Sekretarijatom za kulturu nadležna za dečje biblioteke“, navodi se u saopštenju Inicijative.

Neprihvatljivo je, dodaju oni, da glavni grad nema samostalnu dečju biblioteku.

„Očekivano bi bilo da je to jedan od najlepših javnih prostora u gradu u kom sve porodice mogu provoditi vreme. Zato inicijativa osuđuje ovakav nemar i ignorisanje kulturnih potreba dece i mladih, kao i opšti trend komercijalizacije javnih gradskih prostora, čime se ograničava dostupnost prostora kulture i obrazovanja“, napominju u Inicijativi.